Ajattelin jo että meillä olisi rento pääsiäisloma kun lapset menivät taas isänsä luo (gongggg...), mutta ei, miehen odotetaan oppivan sen aikana sellainen keko anatomiaa että minuakin pyörryttää kun katson kirja- ja monistemäärää. Varsinkin monisteissa kieli on välillä semmoista, etten suomen kielen ammattilaisenakaan meinaa tajuta mitä ne yrittävät sanoa, ja haluaisin polttaa vaikeat lausehirviöt roviolla!

Oppisopimuksella lähihoitajaksi -koulutusohjelman sopivan lyhyeltä kuulostanut vain puolen vuoden mittainen luokkaosuus on toisin sanoen osoittautunut tappotahtiseksi. Se olisi haastava syntyperäiselle suomalaisellekin, ja minun mieheni ei sentään vielä kaksi vuotta sitten osannut suomea kuin muutaman hempeän fraasin verran! Asia on kuitenkin onneksi hänelle tuttua, hänhän on jo opiskellut nämä samat asiat Lontoossa englanniksi. Eli haasteena on oppia kuvailemaan ihmisen anatomiaa oikeilla termeillä suomeksi.

Main hoon na, kuten Intiassa sanottaisiin - "ei hätää, meitsi on täällä!". Toimittajan työ on loppujen lopuksi aika pitkälle vaikeatajuisten asioitten tulkkaamista selkokielelle vaikka tarvittaessa mutkat suoriksi vetämällä, ja siinä olen kokenut kuin mikä. Mieheni tietää sen ja pyysi että auttaisin. Aloitin pänttäämällä tänään koealueen soluosuuden ja laatimalla siitä Dharmapatille monisteen. Loppujen lopuksi tehtävä osoittautuikin hauskaksi: opin itse paljon hyödyllisiä asioita, joita en muuten olisi tullut opetelleeksi :-)

Toivon todellakin ettei kukaan siinä koulussa nipota oikeinkirjoituksesta vaan että tarkoituksena on todellakin kouluttaa äkkiä lähihoitajia ennen kuin loppuvat kesken (oikeastaan hehän ovat jo loppuneet suomesta kesken, työvoimapula on valtava). Mutta, soluasioihin:

Mitä solulla tarkoitetaan? Solut ovat rakennuspalikoita, joista kaikki elävät olennot on tehty.

Minkälaisia solutyyppejä ihmisellä on?
-    Epiteelisolut. Ne ovat suojaavia pintasoluja, esimerkiksi ihosolut ihmisruumiin pinnalla ovat epiteelisoluja.
-    Rasvasolut. Ne varastoivat rasva-aineita jotta keho voi tehdä niistä energiaa.
-    Lihassolut. Ne liikuttavat kehoa ja elimiä supistumalla ja rentoutumalla.
-    Hermosolut eli neuronit. Ne vievät aisteilta tietoa esimerkiksi aivoihin ja lihaksiin.
-    Sukusolut. Ne on tarkoitettu vauvan tekemiseen. Niissä on vain puolet geeneistä, koska vauva saa toisen puolen toiselta vanhemmaltaan.
-    Kantasolut. Niitä on alkioilla ja niistä voi kasvaa mitä tahansa muita soluja.

Mitä tehtäviä soluilla on? Solut pitävät huolen aineenvaihdunnasta. Aineenvaihdunta tarkoittaa sitä että ravinnosta otetaan energia keholle hyötykäyttöön ja turhat asiat heitetään pois. Rauhassolu on solu joka erittää jotakin eli josta tulee ulos jotakin, vaikkapa hormoneita. Solut myös jakaantuvat, eli yhdestä solusta tulee kaksi. Siksi keho voi kasvaa ja uusiutua. Joidenkin solujen tehtävä on liikkua. Esimerkiksi valkosolut liikkuvat kehossa ja tuhoavat viruksia ja bakteereita. Veren punasolut kuljettavat ravintoaineita ja happea sinne missä niitä tarvitaan. Miehen ja naisen sukusolut liikkuvat, koska ne yrittävät löytää toisensa.

Mitä soluelinten eli organellien tehtävät ovat?
-    Tuma on suurin soluelin ja sen sisällä ovat geenit eli DNA. DNA on ohje, joka kertoo, mitä solun pitää tehdä. 
-    Sauvajyvänen eli mitokondrio on solun voimalaitos, se valmistaa energiaa.
-    Solulimakalvosto tarkoittaa teitä joita pitkin aineet kulkevat solun sisässä.
-    Lysosomit hajottavat aineita, jotka tulevat solun sisään. Kun solu kuolee, lysosomit hajottavat solun.
-    Golgin laite on ovi roskille, eli kaikki turha ja likainen menee Golgin laitteen kautta ulos.