Pupuleipomon Taika (http://pupuleipomo.blogspot.fi/) haastoi minut vastaamaan 11 kysymykseen! Ja keksimään 11 kysymystä lisää ja haastamaan 11 blogittajaa lisää tätä samaa juttua tekemään.


Ööh. Suurin osa seuraamistani blogeista on varmaankin jo saanut haasteen. No. Yritetäänpä noukkia sellaisia suomeksi bloggaavia, joita ei kukaan näyttäisi juuri haastelevan mihinkään (ja jotka eivät toimi salasanan takana). Aakkosjärjestyksessä (ja suokaa anteeksi ettei linkitys toimi kunnolla, Vuodatuksen uudistuksen keskeneräisyyden ansiosta, jouduin laittamaan linkit vain listaksi tälleen):


Aintsu, http://aintsu.blogspot.fi/

J-Pekka, http://www.yrttimaa.net/Blogi/

Jääkarhu, http://jaakarhu.vuodatus.net/

Lakshmi, http://haydisblog.blogspot.fi/

Liisa, http://uusionni.vuodatus.net/

Moderni hippi, http://modernihippi.blogspot.fi/

Paula, http://paulabloggaa.blogspot.fi/

Seija, http://siperiankautta.blogspot.fi/

Sister, http://sister.vuodatus.net/

Sunshine, http://mutkallajossakin.blogspot.fi/

Viljami, http://blogs.helsinki.fi/lvlappal/


Vastaan ensin minulle esitettyihin haastekysymyksiin ja keksin sitten, mihin teidän haastettujen pitäisi vastata.


1. Kerro ensimmäisestä lemmikistäsi. 

Ellei sinulla ole ollut lemmikkiä, 

kerro ensimmäinen muistamasi eläinmuisto. 


Muistan vetäneeni 2- tai 3-vuotiaana isoäitini silloista kissaa Vaskaa tuhmasti hännästä. Vaska ei tuosta suuttunut vaan oppi pakenemaan paikalta aina minut nähdessään. Viisas kissa tiesi että olin pelkkä ymmärtämätön pentu. Se uroskissa osasi kuulemma muuten myös soittaa ovikelloa (mahtoikohan olla vain lasta höynäyttävä tarina...) ja isoäitini ja enoni antoivatkin sen juoksennella vapaana ulkona... Naapurit päästivät rappuun. Siihen aikaan sellainen oli kaikkien mielestä ihan OK helsinkiläisessä kerrostalossakin.


2.  Mikä ja millainen (väri, muoto, käyttö jne.)

on eniten arvostamasi vaate?


Arvostan vaateparsistani kaikista eniten hääpukuani, joka on oranssina ja punaisena hehkuva paljettiunelma. Silminnäkijöiden mukaan näytin siinä intialaiselta prinsessalta, filmitähdeltä ja jumalattarelta. Se oli myös järkyttävän kallis. Ja lahja Dharmapatilta. Onneksi se ei ole kertakäyttövaate, vaan saan edelleen pukeutua siihen kerran vuodessa - karwa chauthina, jolloin rakastunut vaimo voi paastoamalla toivoa miehelleen pitkää ikää :-D


3. Kerro suhteestasi tavaraan.

Onko sinun vaikea luopua tavarasta

 ja kierrättää tai hävittää se vai 

kiinnytkö helposti tavaroihin?

Oletko hävittänyt jotain joka

on myöhemmin harmittanut?


Symboliikka on minulle kauneutta kauneimmillaan. Arvostan kauniita tavaroita jos ne symboloivat jotakin kaunista ja ylevää. Silti minulle niiden omistaminen ei ole tärkeää, yhtä hyvin voin ihailla kuvaa niistä.


Minun on vaikeinta luopua kirjoista joista pidän, sekä omista ja kavereitten ja lasten kirjallisista, kuvataiteellisista tai askarrelluista taideteoksista. Muitten tavaroitten suhteen olen leväperäinen, kiittämätön ja liian huoleton, erästä nuorena köyhyydessä elänyttä läheistäni siteeratakseni. Jos saan lahjan, jota en tarvitse, ja harvoinpa mitään uutta todella tarvitsen, annan todennäköisesti sen eteenpäin jollekulle toiselle.


Silti täällä on ihan liikaa roinaa. Heittäisin ja jakelisin paljon enemmän pois, jos en pelkäisi kunnianarvoisten lahjoittajien raivoa ;-) Itse asiassa riemastuin kun Dharmapati heitti tänne muutettuaan selkäni takana (kun olin työmatkalla) surutta roskiin ison kasan kaikenlaista kysymättä minulta mitään, en vieläkään tiedä, mitä kaikkea.


En osta tavaroita juuri koskaan. Tänne muutettuani, kauan sitten avioeron jälkeen, ostin kyllä kaikenlaista, koska halusin tehdä kodista omannäköiseni. En kuitenkaan ole niin kiintynyt mihinkään mööpeliin tai esineeseen etten sitä voisi antaa pois, en edes niihin kaikkein "omannäköisimpiini".


Omista tiettävästi yli 200 Bollywood-elokuvaa, mutta lähes aina kun yritän löytää niistä jonkun tietyn huomaan lainanneeni tai lahjoittaneeni sen jollekulle, ja niinikään huomaan pitkän DVD-hyllyni haukanneen kitaansa jonkun toisen ihmisen DVD-levyjä.


Ilahdun aina kun joku astia menee rikki, koska meillä on niitä liikaa. Ja lisää tulee. Lahjoitan astioitani pois kaikenlaisilla tekosyillä, kuten viemällä tuliaiseksi jonnekin leivonnaisia ja "unohtamalla" astiani sinne.


Kadotettu tavara, jota eniten kaipaan, on punainen talvisaapaspari, jonka ostin vuosia sitten sietämättömän kalliista Vegan Shoes -putiikista. Se kenkäpari vaan käveli tiehensä heti ekana talvena. En millään voi ymmärtää minne ja miten ne katosivat. Samoin on käynyt monoilleni, mikä onkin ollut toinen tekosyyni olla hiihtämättä moneen vuoteen, vaikka nuorempana rakastin hiihtämistä (se toinen tekosyy on, etten ole halunnut investoida vähäisiä rahojani lasten suksiin - vien heidät mieluummin vaan useammin luistelemaan).


4. Mikä on ollut pahin onnettomuus

johon olet joutunut tai pahin saamasi

vamma josta on jäänyt jälki?


18-vuotiaana näin tuskanhikisen enneunen tai sain aavistuksen, en enää muista kummin kävi mutta joka tapauksessa vaaran tunne oli käsinkosketeltavan vahva, että minun on pakko ostaa pyöräilykypärä. Näin myös tein. Juuri 19 vuotta täytettyäni minä ja polkupyöräni lensimme ilmavoltin. Kalautin kalloni, kivi lävisti pyöräkypäräni, ja rikoin solisluuni. Ambulanssissa minulle kerrottiin että ilman kypärää olisin kuollut tai kehitysvammautunut.


5. Kerro rakkaimman korusi taustoista 

(mistä saanut, miksi, kenen ollut jne.)

 ja ajatuksistasi sitä kohtaan.


Kihla- ja vihkisormukset, tietty. Tunnen olevani alaston jos lähden ulos ilman niitä. Pitäisin niitä varmaan yölläkin ellei vihkisormuksen varresta törröttäisi pienistä timanteista muodostettu kukkanen, jolla olen vahingossa unissani raapaissut useampaan kertaan itseäni ja muita.


Suojelevana amulettina tai ryhmään kuulumisen tunnuksena kaulassani on kaksi helminauhaa, joiden helmet on tehty pyhästä, Krishnalle rakkaasta Tulasi-puusta. Niitä en ota pois ollenkaan, ja olen ripustanut lasteni kaulaan samanlaiset. Ne ovat rakkaita koruja, mutta eivät kuitenkaan yksilöinä tunnearvolatautuneita, koska aina välillä joku niistä hajoaa ja koru purkautuu. Silloin yksinkertaisesti ostan uuden tilalle. Tulasi-kaulanauha ei monta euroa maksa.


6. Onko sinulla toistuva uni, millainen?

Ellei ole, kerro pahin näkemäsi painajainen.


Toistuva painajaistyyppi: joudun takaisin 30 ikävuoden rajapyykin toiselle puolelle, minua rääkänneiden ihmisten armoille. Näen kuitenkin painajaisia enää harvoin, lähinnä silloin kun en ole pitänyt kiinni guruni päiväohjelmasta, jonka seuraaminen mm. takaa nopean nukahtamisen, hyvät yöunet ja suojaa painajaisilta.


7. Mikä asia on eniten ilahduttanut

sinua tässä kuussa?


Kyllä kaikista eniten ilahduttaa se, että onnistuin kalastamaan ylös hirviön, m utta siitä blogitinkin jo pari päivää sitten.


Ja noin yleisesti ottaen minua kestoilahduttaa se, että minulla on fiksut ja filmaattiset lapset, ja Dharmapati, tässäkin kuussa.


8. Pidän itse erilaisista kivistä.

Kurkkaa http://metalandmineral.tumblr.com/#6 ja valitse 1-3 lempikuvaasi.

Linkitä ja näytä ne meille.


Palatakseni vastaukseni numero 3 alkuun: kauneus on minulle ennen kaikkea symboliikkaa. Siksi lempikuvani sivulla voisi olla vaikkapa perhonen, joka  on rakkauden symboli fantasiauniversumissa johon sijoittuvia tarinoita olen paljon kirjoittanut - yksinäinen siipi ei lentäisi minnekään, kahden yhdistyessä voi kuitenkin liidellä vaikka taivaisiin! Tai sitten käärme, nahkansa luovana eläimenä uudestisyntymisen ja ikuisen toivon symboli, sekä Vishnun vuoteenakin toimiva Shesh-käärme, jonka inkarnaatio on Krishnan veli Balarama.


9. Mikä asia arjessasi tuottaa

sinulle eniten harmia jonka voisit 

muuttaa pientä vaivaa näkemällä?


Tällaisia juttuja on monta ja yritän joka päivä nähdä vaivaa niitten muuttamiseksi. Ehkä isoin harmi on se miten helposti juutun tekemään jotain kiinnostavampaa netissä kun voisin tehdä töitäkin. Esimerkiksi juuri nyt vastaan tähän haasteeseen, vaikka on työaika! Saattaisin tienata yritystoiminnallani enemmän, ellen tällä tavalla rohmuaisi itselleni omaa aikaa lasten ja miehen kököttäessä koulunpenkillä.


10. Kerro kahden iso- tai isoiso- tai isoisoisovanhempasi

ammatit ja etunimet jos tiedät ne.


Zinaida, ehkä. Nunnaluostarin ompelijatar, isoäitini isoäiti. En tiedä oliko hänen etunimensä Zinaida kuten isoäitini, mutta koska 2007 edesmennyt isoäitini oli perheensä vanhin tytär ja hänen isänsä aina sanoi tämän muistuttavan nunnaluostariin jäänyttä mammaa, on kiva uskoa niin. Luostari piti huolta ompelutaitoisesta yksinhuoltajaäidistä, mutta pojan, Alexandrin, isoisoisäni, piti lähteä sieltä maailmalle kun hänestä varttui mies. Alexandr työskenteli muun muassa Suomen suuriruhtinaskunnan puolella Valtion rautateillä.


11. Kerro jostakin historiaan keskittyvästä

tv-sarjasta, elokuvasta tai kirjasta josta pidit. 

Saa olla vaikka sarjakuvakirja tai piirretty

kunhan se sivuaa tai keskittyy historiaan

tai historiallista ajanjaksoa.


Kerronkin podcasteista, koska niitä voi kätevästi kiireisinkin äiti-immeinen kuunnella vaikkapa pyykätessään, tiskatessaan, kokatessaan ja unettavan tuttuja ja tylsiä reittejä yksin autolla ajaessaan. Ja juuri niin minä myös teen, joka päivä! Viimeisimpiin elämyksiin kuuluu sydäntäsärkevä (sekä aiheensa että taidokkaan toteutuksensa puolesta) podcast-sarja Blighted Nation, joka kertoo Irlannin suuresta nälänhädästä. Neliosaisen sarjan voi imeä ilmaiseksi mp3-muodossa täältä, vähän pitää mennä sivulla alaspäin että löytyy:


http://www.rte.ie/radio1/podcast/podcast_thehistoryshow.xml


Rakastan myös Dan Carlinin Hardcore History -sarjaa, sillä Dan kertoo historiasta niin huippujännittävällä tavalla, että haluan kuunnella kaikkein sotaisimpia ja verisiäkin tarinoita, kunhan ne kertoo hän:


http://dancarlin.com/disp.php/hharchive


Määrällisesti eniten superkiinnostavaa kuunneltavaa, tähän mennessä jo 478 osaa, löytyy kuitenkin hunajaäänisten historiaspesialistinaisten pitämästä Stuff You Missed in History Class -sarjasta. Nämä naiset tekevät ohjelman miltei aiheesta kuin aiheesta eli selostavat kiitettävästi kaikkien maailmankolkkien historiaa, usein jonkun kiinnostavan ihmisen elämäntarinan kautta... Joskin kaikkein eniten he ovat tehneet episodeja vuosien 1700-1950 englanninkielisten maiden ihmisistä, esim. heistä jotka elivät Amerikan villissä lännessä tai viktoriaanisen ajan Englannissa.


http://www.howstuffworks.com/podcasts/stuff-you-missed-in-history-class.rss


Onko englannin kieli este? Ei hätää, myös Ylen Areenalla on paljon kivoja mp3-muodossa ilmaiseksi kotikoneelle siirtyviä historiaohjelmia, ja niitä tulee jatkuvasti lisää :-) Erityisesti tykkään sarjasta Historian ääniä:


http://areena.yle.fi/radio/fakta-ja-kulttuuri/historia


Ja sitten pitäisi kehitellä 11 kysymystä lisää. :-D Kun tämä meemi kerran Rouva Krishnasen blogiin joutui, niin kysymyksetkin siirtyvät syntyihin syviin!


1. Mitkä ovat kolme parasta hyvettäsi?


2. Mitkä ovat kolme ruminta pahettasi?


3. Ketä esivanhemmistasi (eli edesmenneistä isovanhemmista, heidän vanhemmistaan ym.) muistutat tietääksesi eniten? Kerro hänestä.


4. Oletetaanpa, että sielunvaellus on fakta. Millainen, missä ja milloin arvelet olleesi edellisessä elämässäsi luonteenpiirteittesi, kiinnostuksen kohteittesi ja pelkojesi perusteella?


5. Mikä on suhteesi siihen maailmankatsomukseen tai vanhempiesi arvoihin, joihin sinut kasvatettiin uskomaan?


6. Jos saisit ihan uuden ja vielä nimettömän lapsen nyt vastuullesi, minkä nimen antaisit hänelle, olettaen ettet voisi konsultoida ketään muuta nimivalinnassa? Nimi pitää antaa sekä tytölle ja pojalle :-)


7. Millaisin eväin yrittäisit ennaltaehkäistä tätä lasta syrjäytymästä, alkoholisoitumasta ja ajautumasta tuhoisiin ihmissuhteisiin?


8. Mistä asiasta suomalaisessa nyky-yhteiskunnassa olet eniten huolissasi ja mitä toivoisit asialle tehtävän?


9. Jos lääkärisi sanoisi että kuolet pian ellet rupea päivittäin harrastamaan yhtä vapaavalintaista urheilulajia, mikä olisi valitsemasi jokapäiväinen urheilulaji? Miksi pidät siitä?`


10. Nimeä kolme tärkeintä asiaa, joissa puolison ja sinun pitäisi / pitää sopia yhteen, jotta liitto olisi onnellinen.


11. Jos hirmuinen tyranni ottaisi vallan ja julistaisi että jokaisen on yhtäkkiä leijonille syöttämisen uhalla ihan pakko vaihtaa uskontoa, ja uskonnottomien liittyä johonkin uskontokuntaan, minkä uskonnollisen ryhmittymän valitsisit ja miksi?