Taitavat intialainen kuvanveistäjä kuvaili työtapaansa kertomalla, että nähdessään kiven, josta hänen pitäisi veistää norsu, hän itse asiassa näkeekin norsun, jonka ympärillä on liikakiveä. Sitten hän vaan yksinkertaisesti nakuttelee kivestä pois kaiken paitsi norsun.

Hengellisen tien kulkijan kannattaa suhtautua omana kehitykseensä ihmisenä samalla asenteella. On uskottava, että meidänkin egomme sisällä piileskelee vankina ihana, kaunis, täydellinen elefantti. Joka päivä työstämme parhaamme mukaan sen ympäriltä pois kaikkea, mikä ei kuulu tuohon loistavaan, ajattomaan olentoon: itsekkyyttä, omahyväisyyttä, laiskuutta, kärsimättömyyttä, ahneutta, vihaa, pelkoja, myrkyllisen negatiivisia ajatuksia jne.

norsu-normal.jpg

Easwaran puhuu tästä usein kommentoidessaan "voi minua syntistä saatanaa kurjaa" -asenteella elämään suhtautuvia uskovaisia. Nöyryys on hyväksi, mutta jos ihminen näkee sisimpänsä läpimätänä eikä paheiden kahlitsemana ihmenorsuna, joka vain odottaa vapautumistaan, on hirmuisen vaikeaa päästä perille. Pikemminkin tällainen ihminen jarruttaa omaa etenemistään saamattomalla rypemisellä omassa oletetussa huonoudessaan.