giriraja-normal.jpg

Olimme eilen mukana siivoamassa ja remppaamassa Malminkylän kartanoa koko perheen voimin hyvässä hengessä. Paikalla oli loppiaisen eli yleisen vapaapäivän kunniaksi paljon muitakin temppelistä tuttuja kasvoja ahkeroimassa. Dharmapati lähti sinne tänäänkin, tänään on ohjelmassa lattian hajotus sillä vanha lattia on pilalla.

Miten ihanalta uusi temppelimiljöömme näyttikään, kun sinne kesällä pyöräilimme! Malminkylän kartanona tunnettu kahden ison rakennuksen kokonaisuus puistikossa Malmin juna-aseman lähellä on ränsistynyt mutta silti idyllinen. 

Kaupunki on siis tullut tosi kivasti vastaan Puotila-skandaalin (kaupat perutaan viimeisenä iltana kun liikemiehet, joita ränsistynyt kartano ei aiemmin kiinnostanut yhtään, tekevät tiskin alta oman tarjouksensa vain estääkseen kartanon menemisen hinduille)  jälkeen ja tarjonnut krishnalaisille monenlaisia vaihtoehtoja. Koillis-Helsingin lähitieto kirjoitti kesällä:

Kiinteistölautakunta päätti torstaina myydä 250 000 eurolla Latokartanontie 9:ssä sijaitsevan Virkistyskeskuksena toimineen kiinteistön. Ostajana on Krishnaliike/ISKCON Suomessa.
Helsingin kaupunki omistaa Latokartanontie 9:ssä sijaitsevat kaksi rakennusta. Päärakennus on aikanaan paikalla tehty koulurakennus, jonka yläkerrassa on ollut muutama henkilökunnan käytössä ollut asunto. Rakennus toimi pitkään monipuolisena virkistyskeskuksena.
Ostajan tarkoituksena on remontoida viime vuosisadan alussa valmistunut päärakennus lähinnä koulutustiloiksi. Päärakennukseen on tarkoitus sijoittaa pieni kirjasto, opiskelutiloja, pienimuotoinen ravintola ja opiskelijaruokala.
Piharakennuksessa on ollut aikanaan muun muassa baari. Viimeksi siellä on ollut työpajatoiminnan tiloja, puutyökoneita ja kangaspuita. Tähän työpaja-rakennukseen Krishnaliikkeen on tarkoitus tehdä asuintiloja.
Tontilla on lisäksi käyttämätöntä rakennusoikeutta noin 120 k-m²; mikä mahdollisesti kohdistetaan entisen saunarakennuksen paikalle ja käyttötarkoituksena voisi olla keittiö. 
Päärakennuksen huoneistoala noin 662 h-m² ja piharakennuksen noin 247 h-m². Kauppahinta huonokuntoiselle ja remontin tarpeessa olevalle talolle on noin 278 euroa/km². Kaupungin arvio tarvittavalle remontille on yli 1 500 000 euroa.
Alueen asemakaava on vahvistettu 12.10.1999. Rakennusten tontti on puistoaluetta ja tontilla sijaitsee kaupunkikuvallisesti arvokas säilytettävä puusto.
Rakennuksen ostajalle vuokrataan määräala osoitteessa Latokartanontie 9 noin 30 vuoden ajaksi. (Teija Loponen)

Artikkelissa mainitaan Krishna-liikkeen virallinen jäsenmäärä, noin 90. Se on vain jäävuoren huippu, koska "eroa yhteisöstä X liittyäksesi meihin" on hindulaisille vierasta ajattelua. Koko joukko aktiivijäseniä ei ole virallisesti liikkeen jäseniä, ja on aika normaalia kuulua esim. evankelis-luterilaiseen kirkkoon ja osallistua viikoittain ISKCONin tapahtumiin. Lisäksi puolet temppeliseurakunnasta on intialaisia hinduja, jotka tietenkin käyvät hartaina Helsingin ainoassa hindutemppelissä, mutta he eivät ole kirjoilla suomalaisissa rekistereissä. ISKCONin kasvisruokaa popsivat vuosittain tuhansittain nekin, joita hengelliset jutut eivät kiinnosta, ja temppeliyhteisö auttaa lukemattomia tiedonjanoisia vastaamalla intialaiseen filosofiaan liittyviin kysymyksiin. Uuden temppelin merkitys on siis moninkertaisesti virallista jäsenmäärää laajempi.

Oikeastaan Malminkylän kartanoa ei pitäisi kutsua temppeliksi, sillä se on hankittu munkkien ja nunnien asuntolaksi, kasvisravintolaksi ja kokoontumistilaksi paremman puutteessa. Sanotaan siis temppelihuone. Parempaa on luvassa. Kaupungin tarjoukseen lukeutuu nimittäin myös optio päästä uudisrakentamaan aitoon intialaiseen tyyliin ihka oikeaa näyttävää temppeliä Malmin seutuville myöhemmin.

Mutta koska aina joku valittaa, niin nytkin, eivätkä kaupat ole vieläkään selvät vaan ainakin toistaiseksi temppelijengi on kartanossa vain vuokralla ja lakikiemurointi kesken.

*

Ai niin. Taivaan raja -blogin pitäjä halusi jakaa tälle blogille tämmöisen tunnustuksen:

survivor-normal.jpg

En oikein tiedä miten siihen pitäisi suhtautua, mutta blogisti neuvoi ilmoittamaan selviytyjäpalkinnosta täällä ja jakamaan sen eteenpäin. Kriteerit ovat, että bloggaaja käsittelee kokemuksiaan kypsästi, eikä huomionkipeästi ja että bloggaaja rohkaisee esimerkillään lukijoitaan selviytymään laillaan. Jaan Sisterille, koska ihailen aina sitä miten hyvin hän poikaansa kasvattaa ja elämänilonsa ja arvonsa säilyttää monin tavoin elämää (ja joskus blogikirjoitusten ymmärrettävyyttä) haittaavasta kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä eli biposta sekä omista traumaattisista lapsuuskokemuksistaan huolimatta. Hänen älykkyytensä muistuttaa minua aina siitä miten häilyvä ja kulttuurisidonnainen on hulluuden ja viisauden raja.