pyssyperhe-normal.jpg

Joka viides minuutti Yhdysvalloissa joku menehtyy luotiin.

Kouluammuskeluja on 40 per kuukausi.

Sata kertaa kuussa jotkut tulittavat toisiaan liikkuvista autoista niin että sivullisia sattuu. 25 % tapauksista joku kuolee, ja kolmannes uhreista on lapsia.

Itse asiassa noin 10 000 lasta kuolee tai loukkaantuu pyssyjen takia vuosittain USA:ssa.

Aseenkantoluvan saa käytännössä kuka vaan. Aseen omistaminen kun on perustuslaillinen oikeus. Aseenkantolupia myöntävällä poliisiviranomaisella on velvollisuus kysyä, onko lupaa hakevalla mielenterveysongelmia, mutta hänellä ei ole oikeutta tarkistaa, puhuuko hakija totta.

Ihmiset kokevat, että aseen omistaminen tuo turvaa. Tilastollisesti aseen omistaminen johtaa paljon todennäköisemmin ampumiskohtaukseen perheriidassa kuin siihen, että siitä olisi apua jonkun hyökätessä.

Yleisin tapa kuolla ammukseen on silti itsemurha. Jokaista toisen ampumaa ihmistä kohden Yhdysvalloissa kaksi ihmistä ampuu itse itsensä.

 

Ongelma on ruokkinut itse itsensä niin suureksi, että sen ratkaiseminen tuntuu jo ylivoimaiselta. Tavallisten koulujen opettajat ovat sitä mieltä että aseistetut vartijat ovat hyvä idea, ja jos ja kun koululla ei sellaisiin ole varaa, on hyvä kun ope ottaa aamulla kouluun lähtiessään pyssyn mukaan. Kaikesta huolimatta aseistettukaan henkilökunta ei ole pystynyt estämään kouluammuskeluja, korkeintaan keskeyttämään ne hiukan nopeammin kuin kaukaa paikalle kiiruhtanut poliisi.

Eknath Easwaran totesi jo vuosikymmeniä sitten, ettei katastrofaalista ammuskeluongelmaa voi ratkaista pyssyillä.
Kyse on mielenhallinnan perusasioista.

Jokaista tekoa edeltää ajatus. Yleensä toistuva ja siksi urautunut, aivan aivoihin kiinni piintynyt ajatus.
Ajatus ampumisen mahdollisuudesta juolahtaa todennäköisesti ihmismieleen aina kun ihminen näkee kodissaan aseen tai asekaapin.
Aseeseen tarttuminen ei ole temppu eikä mikään kun ampumista on harjoiteltu pienestä pitäen vanhempien kanssa, onhan se amerikkalainen perinne.

tyttojapyssy-normal.jpg

poikajapyssy-normal.jpg

firstriffle-normal.jpg


Ja sitten media ja viihde vielä vahvistavat ajatusta tarjoilemalla jatkuvasti kuvauksia aseväkivallasta, niin positiivisena kuin negatiivisenakin ratkaisuvaihtoehtona.

Jos kodissa ei pyssyä ole, ajatus jää kuitenkin teoreettiseksi.

Amerikkalaisista itsemurhaajista suurin osa valitsee kuolintavakseen pamauksen päähän. Järkyttävän suuri osa heistä toimii hetken mielijohteesta. Nämä ihmiset ovat jossain määrin masentuneita ja riistävät henkensä päihdyksissä jonkin elämän takaiskun, kuten perheenjäsenten mielestä tavallisen perheriidan, lisämurjomana. Vain siksi että pyssy kotona tekee siitä niin helppoa ja nopeaa.