Mieheni on mallimaahanmuuttaja. Hän ei hötkyillyt vaan muutti tänne vasta kun siihen oli lupa ja kartutti säästöjään viimeiseen asti elääkseen alussa niillä eikä minun ansioillani. Olemme kaiken maahanmuuttobyrokratian kanssa toimineet juuri niin kuin viranomaiset ovat neuvoneet. Olemme hakeneet lupia ja koulutuspaikkoja ja muutenkin hoitaneet kaikki maistraatti-, kela- ja työkkärivierailut niin nopeasti kuin se on ollut käytännössä mahdollista, seuraavana arkipäivänä. 

Siksipä tämä päivämäärälitania käyneekin esimerkistä, kuinka nopeasti maahanmuuttohässäkkä nopeimmillaan voi laillisia ja suositusten mukaisia reittejä hoitua - jos taloudessa on myös suomenkielinen henkilö tulkkaamassa byrokratiakirjeitä! :

Naimisiin 14.11.2011
Kela onnittelee poistamalla lapsilisistä yksinhuoltajakorotuksen joulukuun 2011 alusta lukien.
Ilmoitus Suomen kansalaisen aviopuolison oleskeluluvan myöntämisestä 21.3.2012
Muutto Suomeen 17.8.2012
Sosiaaliturvatunnus (jota ilman Suomessa ei voi tehdä mitään) 13.9.2012
Työkkärin maahanmuuttohaastattelu 18.9.2012.
Työkkärin suomen kielen kurssi alkaa 22.10.2012.
Työkkärin lupailemasta kotoutumistuesta, jonka maksaa kuulemma Kela, ei 26.11.2012 ole vielä jälkeäkään.

Dharmapatilla ei siis ole ollut minkäänlaisia tuloja sen jälkeen kun hän luopui työpaikastaan Lontoossa voidakseen muuttaa luokseni Helsinkiin - minun muuttoni Lontooseen, Mauritiukselle tai minnekään muuallekaan ei ole mahdollinen, koska ilman lapsiani en tahdo elää ja on heidän etunsa saada tavata isäänsä ja isovanhempiaan. Kun mieheni piti lähteä isävainaata hautamaan ja perunkirjoituksia ja leskiäidin asioita hoitamaan, lentoon oli lähdettävä puoliksi sillä mitä säästöistä oli jäljellä, puoliksi luotolla. Nyt rahapula vaivaa yhä pahemmin, harrastaakaan ei enää voi mitään mikä maksaa. Pohjois-Lontoon squash-mestarin taidot ovat jo ruostuneet tuntuvasti, koska hän ei raaski maksaa pelihallin sisäänpääsymaksua. Mies kävelee koulusta kotiin ettei tarvitsisi ladata rahaa bussikorttiin. Onneksi kasvisruokavaliomme oli jo valmiiksi halpa.

Dharmapati uhoaa jo menevänsä jonnekin siivoojaksi, mihin minä vaikeroin että älä miekkonen, ollaan nyt vielä kärsivällisiä ja luotetaan Kelaan ja Työkkärin sanaan, sinähän olet nyt täystyöllistetty opintojesi johdosta, ja suomen läksyt vievät suurimman osan vapaa-ajastasi - milloin me ehdimme toisiamme nähdä ja milloin sinä nukut, jos alat vielä käydä töissäkin? Uskotaan nyt vielä siihen kotiutumistukeen, jonka yhteiskuntamme on katsonut kannattavimmaksi ratkaisuksi, jotta maahanmuuttajat pystyisivät keskittymään suomen kielen opintoihinsa, oppimaan vaikean kielemme ja sen jälkeen työllistymään omalle alalleen. Näin työkkärissäkin vastattiin kun hän asteli sinne asenteella ehdottakaa mitä tahansa duunia.

Tähän mennessä olemme kotoutumistuen sijaan saaneet Kelasta vaan nipun mitä ihmeellisimpiä lisäselvitysvaatimuksia, kuten vaikkapa "Miksi lopetit työsi Lontoossa?" Ööh, kenen maalaisjärki ei riitä vastaamaan tuohon - ei kukaan voi käydä töissä Lontoossa jos muuttaa Helsinkiin vaimonsa luo. "Voiko vaimosi työllistää sinut omassa yrityksessään?" Ei, yritykseni liikeidea perustuu kirjallisen suomen kielen tavallista parempaan hallintaan. "Et saa mitään tukia koska et ole toimittanut meille omia ja vaimosi asioita koskevia asiakirjoja A, B, C ja D, valitusosoitus liitteenä." Toimitimme kyllä niin Aan, Been, Ceen kuin Deenkin Työvoimatoimiston maahanmuuttajien toimipisteeseen, jossa kerrottiin, että Kela pyytää ne heiltä ja että niitä ei tarvitse Kelaan erikseen toimittaa. Valitusosoite käyttöön. "Emme voi ottaa vastaan liitteitä A, B, C ja D ellet liitä mukaan liitettä E, valtakirjaa, joka osoittaa että sinulla on aviomiehesi lupa hoitaa hänen asioitaan Kelassa." Kaikki on byrokratiasuomeksi, mitään mies ei voisi hoitaa ilman apuani.

Tällä hetkellä tukipäätös on kiinni mieheni jo toisilla papereilla todennettua työhistoriaa todistavasta asiakirjasta nimeltä U1, jonka olemme tilanneet Lontoosta suomalaistyökkärin antamasta osoitteesta, mutta pelkäämme pahoin, että sen saaminen joko kestää tai sitten sieltäkin vaaditaan jotain lisäselvityspaperia, jonka metsästäminen ja tilaaminen UK:sta etänä Suomesta käsin kuulostaa painajaiselta.

Minun maalaisjärkeni ei riittänyt tajuamaan, mitä tekemistä mieheni työhistorian numeerisilla yksityiskohdilla edes on sen kanssa, että tässä ja nyt hän ei ole töissä koska on Työvoimatoimiston käskystä kiireinen suomen kielen opiskelija. Soitin Kelaan tänään ihan vaan kysyäkseni tätä. Sanoin puhelimessa että minusta tuntuu kuin Kela olisi rankaissut minua naimisiin menemisestä ja melkein älähdin perään, että olisi kyllä reilua saada edes se yksinhuoltajakorotus takaisin. Täti puhelimessa vastasi, että niin, oikeastaan nämähän ovat kaksi eri asiaa, nämä työkkärin kurssin ajalta maksettava elinkulukorvaus sekä mahdollinen yleinen työmarkkinatuki, jonka määrittämiseksi kaikkia näitä muita papereita vaaditaan - eli meitä kiinnostavan päivänpolttavan asian B käsittely on viivästynyt asiaan A vaadittujen lomakkeitten takia. Minua neuvottiin printtaamaan jälleen kerran yksi päivälista ja selvitys siitä mitä hän on minäkin päivänä tehnyt (eli raapustaa paperiin hänen olleen koulussa maanantaina, tiistaina, keskiviikkona ja niin edelleen...) ja toivomaan että asiat sitten etenevät.

Jos tämä on nopeinta mihin yhteiskuntamme pystyy, ei ole ihme että niin monen on pakko jättää suomen kielen intensiivikurssi kesken ja mennä niihin laillisiin tai laittomiin töihin joita kielitaidoton voi saada, eivätkä he koskaan kotiudu kunnolla.

Mutta onhan se silti upeaa. Että on tällainen systeemi joka ainakin teoriassa pyrkii auttamaan eteenpäin ja antamaan kotiutumisensa vakavasti ottaville maahanmuuttajille siihen taloudellisen mahdollisuuden, jos vain suostuu elämään vaatimattomasti. Meille ne muutamat sataset kuussa todella olisivat askel takaisin normaaliin elämään.