Minä en ole minun ruumiini, sinä et ole sinun ruumiisi, hän ei ole hänen ruumiinsa... muistetaan, muistetaan! Mutta täytyy silti myöntää että vähänkös innostuin kun kuulin uutta australialaista tutkimustietoa biologisten tekijöiden vaikutuksesta parisuhteitten onnellisuuteen. Tai siihen, pääsevätkö ne edes alkamaan.

Kuten kaikki varmaan jo tietävätkin, hormoneilla on paljonkin tekemistä sen kanssa, miten yleensä käyttäydymme. Meidän kaikkien ruumiissa virtaa niin dopamiinia, serotoniinia, testosteronia kuin estrogeeniäkin. Australialaiset aivotutkijat ovat havainneet, että se, mille hormonille ihminen on erityisen herkistynyt, tai siis mistä hän on tottunut kiksinsä saamaan, vaikuttaa niin perusluonteeseen kuin parinvalintakuvioihinkin.

Niinpä onkin mielenkiintoista miettiä, minkä hormonin tujauksiin kukakin meistä on eniten koukussa. No niin, lukijat! Mihin ihmistyyppiin te lukeudutte? ;-)

Dopamiini-ihmiset (lyhennetään nyt vaikka että dopat) nauttivat eniten uusista asioista ja ajattelutavoista, oman tiensä kulkemisesta, liikkeestä, seikkailusta. Dopat eivät kauan kakise suurten muutosten melskeissä, koska ovat hyvin sopeutuvaisia. He myös kyllästyvät, pitkästyvät ja turhautuvat helposti, eivätkä aina malta seurata sääntöjä silloinkaan kun tosiaan kannattaisi. Kumppanikseen dopat tarvitsevat toisen samanlaisen, sillä muut eivät kestä heidän epäsovinnaisuuttaan ja arvaamattomuuttaan.

Serotoniini-ihmiset (serot) nauttivat eniten turvallisuudesta ja perinteistä, siitä, kun asiat sujuvat suunnitellusti, "niin kuin niiden kuuluukin". Heistä on mukavaa sulautua joukkoon, eikä heidän tee mieli astua esiin toisten tuijoteltaviksi. Vakaata, rauhallista elämää arvostetaan niin pitkälle että pahimmillaan sero on pelokas tai hyökkäävä muutosvastarinnankiiski. Serolle on tragedia rakastua johonkuhun, jolle ei riitä nautinnon lähteeksi tuttu ja turvallinen arki jonka traditionaalisesti vietetyt perhejuhlat välillä katkaisevat.

Testosteroni-ihmiset (testokset) nauttivat eniten voittamisesta, johtamisesta, saalistamisesta ja ruumiillisuudestaan. He ovat yhdestä näkökulmasta karismaattisia ja vastustamattomia, toisesta itserakkaita määräilijöitä. He eivät ole tunteittensa vietävissä, tai ehkä asian voisi ilmaista niinkin etteivät he tunne yhtä vahvasti tai pidä tunteitaan yhtä tärkeinä kuin muut. Testokset ihastuvat helpoimmin kauniisiin, komeisiin ja suosittuihin - ja pettävät kumppaniaan todennäköisemmin kuin muihin ihmistyyppeihin kuuluvat. Heidän kannattaa kuitenkin valita kumppaniksi joku muu kuin heidän ajattelutapaansa ymmärtävä toinen testos, sillä australialaisten aivotutkijoitten mukaan tilastollisesti kaikkein katastrofaalisin ennuste on testos-testos -pariskunnilla. He kun tuppaavat kilpailemaan keskenään ja olemaan kumpikin perheen pomoja.

Tähän kohtaan voisi olla paikallaan lisätä että nainen voi aivan hyvin olla testos, ja mies estro, eli seuraavan ryhmän edustaja:

Estrogeeni-ihmiset nauttivat eniten hoivaamisesta, sosiaalisuudesta, niin oman kehon kuin elinympäristönkin kaunistamisesta. He ovat puheliaita, verbaalisesti lahjakkaita ja tunteellisia, jopa liikaakin tunteittensa vietävissä. Estrot huokailevat aivan luonnostaan testosten perään, ja aivotutkimuksen valossa näyttäisikin siltä, että testos on estrolle paras parivalinta.

Testosteroni ja estrogeeni vaikuttavat usein myös ulkonäköön. Jos miehellä on paljon mieshormonia tai naisella paljon naishormonia, heitä kulttuurista riippumatta pidetään yleensä naisellisen kauniina tai miehekkään komeina.

Jos on vieläkin vaikea löytää itseään näistä ryhmistä, kokeile samaistua seuraaviin tilanteisiin ja miettiä, mikä niistä on lähimpänä sitä, minkä tyyppisistä asioista iloitset kaikista eniten. Mitä odotat ja kaipaat aina lisää elämääsi? Sillä tässähän on oikeastaan kyse addiktiosta: addikti hakeutuu tekemään niitä asioita ja käyttäytymään tavoilla, joista hän saa lisää mielihuumettaan, olipa se sitten testosteroni, estrogeeni, serotoniini tai dopamiini.

1. Istut mukavasti sohvalla katsomassa jälleen kerran lempielokuvaasi tutussa, rakkaassa seurassa. Mutustat suklaata ja tiedät, että kaikki mitä sinun pitää tänään tehdä on tehty ja tiedät, mitä huomenna pitää tehdä. Olet serotoniinimielihyvän vallassa.

2. Luet loistavan, aivan uutta ja avartavaa tietoa sisältävän kirjan. Innostunein mielin lähdet pyörälenkille uusiin maisemiin lempimusasi korvilla. Olet dopamiinihumalassa.

3. Ystävät tulevat kylään, ja juttelette kaikesta mahdollisesta, tuttujen kuulumisista ja julkkisjuoruista viimeisimpiin vaateostoksiinne. Samalla leikitätte seurueeseen kuuluvaa vauvaa. Hyvän olonne lähde on nyt aivojenne estrogeenierittämö.

4. Päihität urheilussa vastustajasi niin ansiokkaasti, että muut ovat että vau. Suihkun jälkeen viettelet vaivatta ja itsetyytyväisyyttä uhkuen kumppanisi. Tämä on testosteroniin linkittyvää mielihyvää.

Noin yksinkertaistetusti ilmaistuna. Tottahan toki eri tyyppiset mielihyvät kytkeytyvät toisiinsa, eli yksi hormoni ja hyvän olon tujaus laukaisee muita. Lopulta ihminen voi tuntea kaikkia mielihyvän laatuja yhtä aikaa, edustipa hän mitä ihmistyyppiä hyvänsä.

Vastikään rakastuneitten ja vastarakkautta saavien aivojen havaittiin erittävän kaikkia mahdollisia hormoneita yhtä aikaa ja ihan riippumatta siitä, kuuluiko rakkauden kohde samaan vai eri ryhmään.

Kategoria-allergisen hipsterisukupolveni edustajat eivät tietenkään haluaisi asettua mihinkään raameihin, mutta minusta tämä oli kerrassaan mielenkiintoinen uusi tapa tarkastella ihmisluonteita. Se selittää myös omia parisuhteitani. Olen kiistaton dopa-tapaus (veikkaan, että ADHD-ihmiset varsinkin dopia ovatkin), mutta jostain ihme syystä olen aiemmin onnistunut vetämään puoleeni sero-miehiä. Nyt on rinnalla toinen dopa, jossa tosin on myös paljon testosta, mutta niinpä taitaa minussakin olla estroa vastakaiuksi.

Tutkimusta laajennettiin deittipalveluitten tarkkailuun. Havaittiin, että ihmiset vaistoavat nämä jutut hyvin itsekin; dopat hakevat treffipalstoilla dopia ja serot seroja, hyvinkin tietoisina siitä, että heidän kohdallaan "opposites attract" ei vaan toimi. Testokset taas hakeutuvat estrojen seuraan ja toisinpäin.