"Kun palaatte synnytyssairaalasta kotiin, pitää heittää kuusi kiveä olan yli. Ne osuvat pahoihin silmiin. Kotona pitää piirrellä ilmaan suolalla renkaita vauvan edessä. Se puhdistaa vauvan pahan silmän vaikutuksilta. Kylvettäkää vauva ensimmäisen kerran vasta kuuden päivän ikäisenä niin pahan silmän vaikutus peseytyy pois. Ja onko pakko näyttää vauvan kuvia kaikille? Silloinhan paha silmän riski vain kasvaa kun ihmiset ovat niin kateellisia vauvanne terveydestä, kauneudesta ja vaaleaihoisuudesta!"

Siis jos nyt oikein hyvää tarkoittavan suurisydämisen anoppini ohjeet ymmärsin....

Usko pahaan silmään aiheuttaa paljon huolta ja murhetta monissa maailman maissa. Vahvimmin siihen uskovat muslimit, koska pahasta silmästä puhutaan kuulemma Koraanissakin, mutta uskomus on ollut aikaisemmin vahva muun muassa myös Suomessa ja Skandinaviassa.

hamsa-evil-eye-normal.jpg

Fatiman käsi - monissa islamilaisissa maissa suosittu kilpikoru jolla pahaa silmää kimmotetaan pois.

Mauritiuksella pidetään ihan selviönä, että jos menee hyvin, toiset,  kateelliset, haluavat pahaa ja tuo pahantahtoisuus lähtee heidän silmistään liikenteeseen ja aiheuttaa sairauksia sun muita ongelmia. Aivan erityisen suuressa vaarassa ovat söpöt vastasyntyneet. Myös nuoret ja koulutetut mauritiuslaiset ottavat pahan silmän vakavasti.

Dharmapati muistaa, miten hänen äitinsä välillä poltti chiliä rituaalisin menoin hänen ympärillään. Yleensä palava chili haisee, mutta jos ei haissutkaan, hajun puute tuntui yliluonnolliselta ja tätä pidettiin merkkinä siitä, että pahalla silmällä oli selvästikin katsottu. Äitinsä mieliksi Dharmapati on tehnyt nyt Lootuksen kunniaksi osan noista äitinsä ehdottamista jutuista, mutta hän itse kyllä luottaa rukouksen, etenkin Jumalan leijonahahmon eli Narasimhan voimaan varmimpana suojakeinona vauvalle.

Opin, että hartaushetkinä poltettujen asioitten tuhkasta sormenpäähän napattu ja otsaan painettu tuhkapiste, joka aikuisen otsalla tarkoittaa muistuttaa meitä kuolevaisuudestamme, jotta tajuaisimme keskittyä hengellisiin asioihin, tarkoittaakin vauvan otsalla olla pahan silmän karkotin.

Tänään kello kuusi meidän pitäisi anopin mukaan pimentää kotimme hetkeksi, koska jos emme näin tee, on kuulemma vaarana että vauvalle tulee jotain silmäongelmia tulevaisuudessa. Pitäisiköhän varmuuden vuoksi kokeilla, kumoaisiko temppu meikäläisen puolelta tulevat huonon näön geenit? :-)

Nämä ovat taas näitä hetkiä, joina olen pirskatin iloinen siitä että minä ja Lootus olemme syntyneet Suomeen. Suomalaisena haluan suhtautua pahoihin silmiin pölhönä taikauskona ja kateuteen silkkana turhana tunteena, josta kadehtijan kannattaa oppia eroon, koska hän itse sen kourissa eniten kärsii.

Sitä paitsi olen ihan oikeasti sitä mieltä että kun suomalainen kutsuu vauvaa söpöksi ja katselee tätä ihaillen, hän tarkoittaa mitä sanoo, hän ihailee vauvaa oikeasti eikä salaa tälle pahaa toivoen!