Vastalauseena muotibrändeille (joista Suomen Kuvalehti totesi joulupyhänumeronsa kiehtovassa artikkelissa, että merkkivaate voi maksaa 1000 kertaa enemmän kuin sen valmistaminen) kirjoitan tänään niinkin epäseksikkäästä aiheesta kuin karjalaiset perinneasusteet.

Meikäläisellä on nimittäin tänä viikonloppuna yllään sarafaani. Juuri sellainen, jota esivanhempanikin rajantakaisessa Karjalassa käyttivät, ainakin ne, jotka elivät sellaisena aikakautena että hauskankirjavia ostokankaita oli saatavilla. Naiselle joka kuljeskelee useimpina päivinä perinteisissä intialaisissa vaatteissa ei tuota vaikeuksia loikkelehtia ihmisten ilmoilla sarafaanissa ja patalakissa.

 

Vein jälkikasvuni joitakin vuosia sitten Karjala-messuille, jotta he saisivat jotain tuntumaa juuriinsa. Silloin oli enemmän rahaa käytössä ja päätin sijoittaa osan niistä karjalaisiin perinneasuihin, sarafaaneihin, jotka tilasin paikalla olleelta käsityötaiturilta, mittojen mukaan. Lapset kasvoivat omista sarafaaneistaan ulos jo aikapäiviä sitten, mutta minä viihdyn edelleen omassani.

Asukokonaisuuteen siis kuuluu, nyt kun naimisissakin taas olen, patalakki. Puhvihihaisen, edestä kaulanapilla kiinnitettävän puseron sijaan minulla on kuitenkin tällä kertaa ihan tavallinen pitkähihainen vihreä aluspaita. Venäläinen mallinukke saa näyttää miltä sarafaanissa kulkeminen perinteisemmin näyttää:Itäkarjalaiset omaksuivat tämän pukeutumistyylin siis venäläisiltä. He puolestaan omaksuivat sen persialaisilta. Alunperin sarafaaneissa oli myös hihat (kuin myös tämän blogilastun ekassa kuvassa) ja niihin pukeutuivat miehetkin. Jossain vaiheessa historiaa oli muotia, että herrasmiesten sarafaaneissa oli käyttämättömät koristehihat selässä roikkumassa - ilmeisesti vihjaamassa, että kun on tarpeeksi rikas, ei tarvitse käsillään töitä paiskia.

Esivanhempieni arkiset sarafaanit eivät tietenkään olleet loisteliaan kirjavia, niin kuin nämä nykyiset esimerkit, vaan vaatimattomamman värisiä.Nyky-Venäjällä modernisoidusta sarafaanista näyttää tulleen menestyvien mutta perinnetietoisten nykynaisten tyylikkäitä iltapukuja (jätetään se pitkähihainen paita alta pois). Mutta koska ne haiskahtavat huomattavasti tuotantokustannuksiaan kalliimmilta merkkituotteilta, jätetään ne pois tästä antimuotikirjoituksesta ;-)