...sama se, löysin ne! Nimittäin kesällä kirpparilta kympillä yhtä kokoa liian isot huopikkaat. Mukaan lähtivät. Olen aina halunnut huopikkaat! Ne vaan ovat Suomessa niin kalliita, että olen sitten aina kumminkin jättänyt ostamatta.

Ja ilokseni löysin peräti sellaiset pehmeät huopikkaat, joiden pohjakin on huopaa :-)

huopikkaat-normal.jpg

Näillä on minun ja miehen ollut kiva tallustaa pyykkitupaan ja postilaatikolle pakkashangella. Tosi lämpimät :-)

Huovan lämpimyydestä materiaalina kertoo sekin, että Keski-Aasian aroilla jurtat on voitu tehdä tukipaaluja lukuunottamatta ihan huovasta vaan. Huopahan valmistetaan eläinten villasta tai karvoista. Märät, lämpimät, mieluusti emäksisellä aineella käsitellyt karvat takertuvat toisiinsa, ja huuhtelu kylmällä vedellä saa ne takertumaan ja jäämään muotoonsa.

Huovan keksivätkin luultavasti juuri aron paimentolaiset. Jäänteitä on löytynyt huopatöistä vuosilta 600-200 eKr, mutta tämähän ei välttämättä kerro muuta kuin että vielä vanhemmat huopatyöt ovat tuhoutuneet. Lähi-Idän muinaisten kulttuurien teksteistä löytyy viittauksia huopaan. Jotkut katoliset eurooppalaiset puolestaan haluavat uskoa, että huopa syntyi ekan kerran kun kaksi pyhimystä tunki kenkiinsä lämmikkeeksi villaa, ja hikisestä villasta syntyivät ihan itsestään huopasukat.

feltyurt-normal.jpg

Tämän jurtan asukkaat nauraisivat varmaan katketakseen kuullessaan miten kalliita huopakengät Suomessa ovat - ja ryhtysivät sitten laatimaan bisnessuunnitelmia ;-)