kirkostavietyja%20%282%29.jpg

Lontoolaisessa museossa (silloin kun Dharmapati vielä asui Lontoossa) bongasin seinällisen upeita puisia päitä, niin yksityiskohtaisia, että olisi voinut kuvitella jonkun panneen ohuen puukuoren aidon ihmisenpään ylle. Valitettavasti ainoa näpsäisemäni tarkka kuva niistä on tässä, mutta uskokaa pois, niitä oli monen ikäisiä ja kumpaakin sukupuolta, kaikki erilaisia. Minulle ei silloin selvinnyt, mitä ne oikein olivat. Varmasti olisi selvinnyt, jos olisin malttanut pysähtyä lukemaan kaiken käsillä olleen tekstin, mutta enhän minä malttanut kun nähtävää oli niin paljon. Nyt sitten hiljattain mielenkiintoista historia-aiheista potkaa mp3-soittimesta kotiaskareita tehdessä kuunnellessani sain vastauksen.

Nämä päät kuuluivat aikoinaan pyhimyspatsaille. Päät poikkaistiin uskonpuhdistuksen yhteydessä. Kuvainraastajat olivat erityisen innokkaita juuri Iso-Britannian saarilla. Vainotessaan "paavillista epäjumalainpalvontaa" he hävittivät valtavasti kirkollista taidetta. Protestanttinen kristinusko suhtautui pyhimyskultteihin hyvin nuivasti, mistä saatiinkin hyvä tekosyy vandalismille (ja aarteitten varastamiselle).

Kokonaisiakin patsaita olen näköjään museossa vuonna 2012 kuvannut:

kirkostavietyja%20%281%29.jpg

Tässä on pelastettu ilmeisesti kokonainen seinä näitä upeita luomuksia:

kirkostaviety%20%282%29.jpg

Omia lomakuvia katsellessa on vaarana, että iskee vitsaus nimeltä matkakuume, halu reissata kauas arjestaan. Gurulle kiitos etten sellaista kuitenkaan pode; hän selittää kirjoissaan hyvin, ettei ihmisen sisäinen levottomuus minnekään matkustamalla ja loputtomasti uutta kokeilemalla katoa. Parasta mitä ihminen voi tehdä on kurkistaa hissukseen omaan sisimpäänsä siellä missä on nyt, ja tehdä arjestaan kivaa, sen sijaan että eläisi vain päästäkseen siitä irti.

Omia (kovin museopainotteisia, historiafriikki kun olen) lomakuvia selaillessa tajuan myös, että maailmassa on varmaankin miljoonia museoita - ja että saan historiasta enemmän irti perehtymällä kunnolla jo näkemääni vaikkapa netissä sen sijaan että ottaisin ja vyöryttäisin tietokoneeni kovalevylle tuhansia ja taas tuhansia kuvia asioista, joista en ole tehnyt muistiinpanoja juostessani museoita läpi pikakelauksella. Mistähän tämäkin oli esimerkiksi kotoisin, eipä tarttunut Lontoossa mieleen:

kello.jpg

Tai tämä:

kirkostaviety%20%281%29.jpg

Sen sijaan että himoitsisin itseni kipeäksi ulkomaanmatkoja, kävelen vauvan kanssa kotimaisemissa ja huomaan joka kerta mm. uusia kiinnostavia arkkitehtuuriyksityiskohtia.