Olisiko kivaa jos tämmöinen tipahtaisi olohuoneeseen?

pommit%20%284%29-normal.jpg

No ei minustakaan. Näitä kuitenkin rapisi Helsinkiimme talvi- ja jatkosotien aikana, ja yli tuhat ihmistä kuoli.

Se on kuitenkin "vain tuhat", kun vertaa moniin muihin sen aikaisiin, miltei maan tasalle pommitettuihin kaupunkeihin. Suurin osa Suomen pääkaupungista pelastui. Tämä on todellinen ihme. Kuinka ihmeessä Helsingin ilmapuolustus onnistui, kun tietää, että Neuvostoliitto sentään lähetti kimppuumme parhaan ilmalaivueensa, jossa oli yli 2 000 lentokonetta?

Helmasyntini on näköjään kertoa blogissa hienoista näyttelyistä sitten kun ne ovat jo poistuneet niin ettei kukaan innostunut voi sännätä niitä itse katsomaan... Kaupungintalolla on ollut tänä keväänä näyttely Helsingin ilmapommituksista, ja vaikka vakuutin itselleni lähteväni sinne kyllä (ja vilkaisematta osoitetta eli en tiennyt missä päin Helsinkiä näyttely on), päädyinkin paikalle lopulta viime tingassa ja ihan sattumalta. Satuin liikkumaan kaupungintalon nurkilla ihan muissa asioissa eurovaalien ennakkoäänestyspäivänä ja keksin kaartaa sisään äänestämään - ja sain saman tien katsottua näyttelynkin läpi :-)

pommit%20%283%29-normal.jpg

Pommit keräsivät katseita, mutta se mitä näyttely varsinaisesti nosti esiin olivat sankarilliset ilmatorjujat. Heidän puolustuskalustonsa oli kovin puutteellista. Esimerkiksi tykkejä, joilla hyökkääjät olisi voitu ampua alas, oli tosi vähän, en muista oliko 8 vai 4... Saksasta saatiin onneksi avuksi uudenaikaisia tutkia, joilla lähestyvät lentokoneet voitiin havaita pimeässäkin. Lisäksi Helsingissä riitti motivoituneita, tarpeeksi hyvin koulutettuja ihmisiä suorittamaan matemaattisia laskutoimituksia ja laatimaan ovelia suunnitelmia. Niitä toteuttamassa oli raavaitten miesten rinnalla paljon lottia ja teini-ikäisiä.

Niinpä lopulta vain alle viisi prosenttia neuvostoliittolaisten pommeista osui kohdealueelle eli itse Helsinkiin!

Kun Neuvostoliitto lähetti ennalta varoittamatta monina öinä kimppuumme laivueen näin monelta lentokentältä yhtä aikaa...

pommit%20%282%29-normal.jpg

...reilut 95 % niistä tipautti pomminsa ihan väärään paikkaan: mereen tai Vuosaareen! (Tämän lisäksi jokunen kone ammuttiin alas.)

Vuosaaressa ei 70-75 vuotta sitten asunut vielä oikeastaan ketään. Yksi menestysjuonistamme oli lavastaa Vuosaari asutuksi tulella ja valoilla - ja pimentää tietenkin varsinainen kaupunki. Lankaan meni vihollinen. Vuosaarta pommitettiin paljon ahkerammin kuin varsinaista maalitaulua.

Toinen loistavasti onnistunut konnankoukku oli kompensoida torjuntailmatykityksen puutetta ampumalla ilmaan valopommiaitoja. Lentokoneitten lähestyessä lentäjät saivat huomata, että heidät oli huomattu. Valoilmiö sai heidät kääntymään varmuuden vuoksi takaisin alasampuvan osuman pelossa (ja tipauttamaan pommit edes mereen, ettei tulisi ylemmiltä huutia kotikentällä).

pommit%20%281%29-normal.jpg

Mediakin oli loistavasti mukana juonessa. Se vähätteli torjuntavoiton onnistumista ja levitti kauheita kuvia Helsingin tuhoutuneista taloista. Läpi meni vedätys. Ei eletty Internet-aikaa. Suurpommitusten jälkeen Neuvostoliitossa juhlittiin pitkään Helsingin täystuhoa ennen kuin totuus paljastui!