Meille muutti eilen viimeinkin Tulasi Maharani. Tästä kuuluu kiitos ystävättäreni, joka saa kasvit kukoistamaan. Itse en ole onnistunut kasvattamaan Tulasia siemenestä.

Pyhänä basilikanakin tunnettu yrttikasvi oli hindulaisen perimätiedon mukaan alunperin Tulasi-niminen nainen, aikansa luultavasti hurskain Vishnun palvoja. Vishnu ei voinut kieltää tältä hartaalta ja epäitsekkäältä palvojaltaan mitään. Pahaksi onneksi Tulasi oli naimisissa hirmuisen demonin kanssa, ja tuo demoni terrorisoi maita ja taivaita ja järkytti devojenkin turvallisuutta.

Demoni oli haavoittumaton, sillä melkein kellään ei ole hindulaisuuden mukaan sellaista ajatuksen voimaa kuin uskollisilla vaimoilla! Ja koska Tulasi uskoi miehestään vain hyvää ja rukoili aina tämän puolesta, Vishnu suojasi miehen, vaikkei tämä sitä ansainnutkaan.

Vishnu ei kuitenkaan ollut kuuro devojenkaan vaikeroinnille. "En voi antaa teidän surmata Tulasin aviomiestä, mutta älkää murehtiko, järjestän kyllä asiat", sanoi Vishnu.

Hän muutti muotoaan. Tismalleen Tulasin aviomiehen näköisenä hän ilmestyi tämän kotiin vonkaamaan seksiä. Loistovaimona Tulasi kietoutui hymyillen miehen ympärille. Kun Tulasi raukeana rakastelun jälkeen avasi silmänsä, hän huomasi, ettei vieressä maannutkaan oma aviomies, vaan itse Vishnu!

Samaan aikaan devat onnistuivat viimeinkin puolustustaistelussaan väkivahvaa, ahnetta ja julmaa demonia vastaan. Demoni kuoli. Sillä hän ei enää ollut Tulasin aviomies. Seksi jonkun toisen kanssa rikkoo pyhän aviosidoksen.

Aivan punaisena nolostuksesta Tulasi huudahti, siitäkin huolimatta että oli mitä parhain Vishnun palvoja:

- Senkin roisto, sinä ketku! Kiroan sinut kiveksi!

- Sopii, jos sinä muutut puuksi, vastasi Vishnu nauraen.



Ja niin muuttui Vishnu pyhäksi kivilajiksi, jota monet hindut kantavat mukanaan hyvää onnea tuomassa, kun taas Tulasi muuttui puuksi. Mieluummin hän ryhtyi palvelemaan Jumalaa auttamalla ihmispoloisia puuna kuin jäi yksin tyhjään taloon. Ja hyvin hän ihmiskuntaa palveleekin! Pyhä basilika kasvaa ja sitä palvotaan tänä päivänä lukemattomissa hindukodeissa. Sen lehtiä laitetaan ruoan päälle. Nykyajan tiedemiehet ovat havainneet, että tämä on tosi hyvä juttu. Siteeraan Kimalluksen artikkelia:

Pyhä basilikalla on tosiaan monia hyviä ominaisuuksia. Stressiä vastaan basilika toimii siten, että kun stressi nostaa kortisolitasoja kehossa, jolloin COX-2-entsyymien tuotanto lisääntyy. Se puolestaan heilauttelee verensokeria ja lisää aineenvaihdunnan tulehduksia. Erinäisten tutkimusten mukaan tätä reaktiota vastaan toimii hyvin muun muassa ursolihappo, jota voidaan eristää myös pyhästä basilikasta.

Yrttien kuningattareksi sanottu pyhä basilika auttaa siis stressin mahdollisesti aiheuttamaan verensokerin heittelyyn ja epätoivottujen entsyymien muodostumiseen ursolihapolla, jota siinä on runsaasti. Happoa voidaan eristää basilikasta ja käyttää tippoina esimerkiksi teen joukossa.


Sanotaan, että Vishnu rakastaa Tulasia niin palavasti, että myy itsensä tulasinlehdestä. Siksi ne onnelliset, joiden talossa kasvaa tulasipuu, laittavatkin aina tulasinlehden ruoan päälle ennen kuin vievät ruoan alttarille uhrattavaksi.




Huhu kertoo, että Tulasi mieluummin kuihtuu pois kuin elää talouksissa, joissa loukataan Vishnua. Kääk! Saapi nähdä, miten meidän käy...