ganeshansymbolismi-normal.jpg

Tänään Intiassa ja kaikkialla muuallakin, missä elää paljon hinduja, voi kuulla ihmisten huutavan Ganapati bappa moriya! Se on ylistyshuuto Ganeshalle. Sillä tänään on Ganesha Chaturthi, yksi merkittävimmistä hindujuhlista.

Kuten kuva osoittaa, Ganeshaa ajatellessaan voi muistaa monta hyödyllistä asiaa ja kohentaa omaa käytöstään.

Jos haluaa lähestyä ketä tahansa devaa tai deviä, tietoliikenne siihen suuntaan kulkee Ganeshan kautta. Hän on hindulaisen jumalverkon modeemi. Siksi perinteisissä hinduseremonioissa muistetaan yleensä aina ensin Ganeshaa. Ja kun hänen muistamisellaan kerran aloitetaan rituaalit, on luonnollista, että hänestä on tullut kaiken muunkin aloittamisen jumala, jota palvotaan aina jonkin uuden alkaessa.

Ganesha on myös opiskelijoitten mielijumala. Jos on laiskotellut opinnoissaan ja pelkää koepäivän aamuna ettei muista kaikkea, sitä voi vetää itseään korvista ja mennä kyykkyyn ja ylös, kyykkyyn ja ylös, ja pyytää Ganeshalta anteeksi ja armoa. Moni on tällä tavalla kuulemma pelastunut Ganeshan armosta kokeen reputtamiselta ;-)

ganeshaanukuttaa-normal.jpg

Ganesha ymmärtää, koska häntäkin väsytti kirjallisten tehtävien äärellä... Hänen tehtävänsä tosin oli paljon työläämpi kuin kenenkään nykykoululaisen. Ganeshan piti kirjoittaa puhtaaksi 13 000 -sivuinen Mahabharata!

Ne, jotka ovat antautuneet Korkeimmalle, kuten krishnalaiset, antavat Ganeshan, Parvatin pojan, kuitenkin levätä. Krishnalainen ihminen eli vaisnava ei periaatteessa rukoile saadakseen jotakin katoavaista itselleen, vaan antaa kaiken Herran haltuun. Siksi hän ei lähesty pikkujumalia vaan hengaa Ylimmän Herran kanssa vaan - eikä hän siis tarvitse Ganeshan portinvartijan palveluksiakaan. Vaan aivan ehdottomasti vaisnava kyllä kunnioittaa Ganeshaa!