Suuttuisimmeko me, jos joku tekisi epäkunnioittavia pilakuvia Krishnasta? Vaatisimmeko lehteä lopettamaan toimintansa?

Minua kyllä ärsyttää esimerkiksi muuan Bollywood-hitti, jossa Radhan lauletaan kyllästyneen Krishnaan, minkä johdosta hän muka lähtee esittelemään seksikästä vartaloaan muille miehille diskoon. Se on minusta rienaava. Mutta antaa ihmisten rallattaa. Jumala on haavoittumaton, pitkämielinen ja huumorintajuinen. Ei hän taiteesta vahingoitu. Minusta ja Dharmiksesta kuulostaa perin itsekeskeiseltä kuvitella, että Jumala tarvitsisi uskovaisten väliintuloa maailman vapaalla tahdolla varustettujen muitten ihmisten väkivaltaiseen mielipiteenmuokkaukseen.

Muuan hinduguru, jonka luentoja mieheni välillä kuuntelee, selitti Ranskan tapahtumia vuorivertauksella.

Uskonnot ovat kuin vuori, ja uskovat ihmisiä sen rinteillä. Isoin väestöräjähdys on tietenkin vuoren ympärillä ja sen alarinteillä, sinne mahtuu eniten. Loivassa rinteessä on helppo pysyä pystyssä, niin helppo, että aikaa jää kaikenlaiselle jonnin joutavalle. Siellä voi esim. kinastella tai vaikka kahakoida pyssyin, puukoin ja sapelein niitten kanssa jotka ovat omasta mielestä liian toisenlaisia ollakseen oikeutettuja vuorikiipeilyyn.

Tuota joukkoa katsellessaan monet päättävät pysyä poissa vuoren luota. Eiväthän he edes näe, mitä siellä lähempänä huippua tapahtuu. Osa heistä kyllä tarkkailee alarinnejengiä ja saattaapi piirrellä siitä pilakuvia.

Ne uskovaiset, jotka todella lähestyvät Jumalaa, ovat korkealla ylärinteellä eivätkä osallistu tappeluihin. Ei heillä olisi aikaa. He keskittyvät kiipeämiseen.

charlie.jpg

Intialainen pilapiirros.