tupakanvastaisuuspaiva-normal.jpg

"LOPPU. Jos tupakoit, elämäntarinasi päättyy tilastollisesti 15 % ennen aikojaan."

Tuollaisia pysäyttäviä sivuja pitäisikin liittää romaaneihin :-D

keuhkot-normal.jpg

Me hindut uskomme, että itsensä tappaneet joutuvat olemaan kummituksia, kunnes koittaa se päivä, jona heidän olisi pitänyt kuolla. Ja tässä yhteydessä itsemurhaksi lasketaan se, että sauhuttelee itselleen syövän.

Niinpä katson asiakseni hieman juhlistaa maailman tupakoinnin vastaista päivää mustalla huumorilla. (Ja mustalla keuhkokuvalla. Näin sellaisen lapsena. Se taisi tehdä minuun vaikutuksen kun ei ole tehnyt mieli kokeilla tupakkaa.) Tuo päivä on 31.5. eli huomenna, mutta huomenna minulla on kiire. Onneksi sentään ei niin kiire kuin olisi ollut jos olisin tänään epäonnistunut nettiyhteyden palautuksessa...

Ajatella, että kun minä köllin äitini masussa, mistään Internetistä ei kellään ollut mitään hajua. Lapseni taas syntyy maailmaan, jossa lyhytkin netittömyys saa ihmiset raastamaan hiuksiaan!

Mikä sotku siitä nimittäin voikaan syntyä, että netin kautta (kustannussäästöä, paperilaskuista veloitetaan erikseen) ylitäyteen sähköpostilootaan lähetetty Internet-laajakaistan lasku jää huomaamatta - ja karhukirje avaamatta siksi, ettei firman tilillä ole rahaa, niin että kirje komeilee noteerattuna mutta avaamattomana (niin etten tajua sen olevan kiireellisyyttään muriseva KARHU) työpöydällä odottamassa että pari työnantajaa saa luvatut palkkiot minulle maksetuksi. Lopulta toinen selittää että heidän palkkionsa hyväksyvä esimies on lomalla (mikä syy sekin muka on maksaa myöhässä?) ja toinen maksaa viikon myöhässä. Ja päivää ennen kuin kauan odotettu iso palkkiorahaköntti sentään tuolta jälkimmäiseltä tapaukselta viimein läjähtää tilille, nettiyhteys katkaistaan.

Toki olisin maksanut sen omalta tai miehen tililtä enkä odottanut firman tilin tilanteen kohenemista, jos olisin tajunnut avata kuoren. Näin iso poru niin pienen summan takia!

Kipaisin sitten keskiviikkona kirjastoon maksamaan laskut ja hoitamaan muut nettiasiat. Soitin Internet-palveluntarjoajalle ja selitin tilanteen, ja siellä selitettiin, että heti kun tieto siitä että olen maksanut Nordean tililtä laskun heidän Nordean tilille saapuu heille, nettiyhteyteni palaa. Näin ei kuitenkaan ehtinyt käydä keskiviikon aikana, ja sitten tulikin helatorstai.

Oli hauskaa, että sama hengellinen ajatus täytti pian sekä Dharmapatin että minut: voi taivas miten nettiriippuvaisia olemme, älytöntä miten usein mieleen juolahtaa ajatus "taidanpa tarkistaa netistä" tai "menenpä nettiin tekemään hauskan asian X"; taitaakin olla Krishnan hyväätekevää ravistelua, että joudumme elämään ilman nettiä! Nauratti kun kerroin mietelmäni miehelle ääneen ja hän kertoi miettineensä tismalleen samaa!

Oikein nolottaa miten paljon aikaa kaikelle sosiaaliselle, tekemistään odottaneelle tai muuten tärkeälle löytyikään netittömänä helatorstaina! Minä sain muun muassa viimeinkin paketoitua pois vaatekaappiani ja -huonettani täyttämästä raskauden takia pieniksi jääneet vaatteet ja samalla siivottua koko vaatekomeron.

Tänään netittömyys ei kuitenkaan enää ollut yhtään kivaa. Minun kun piti hoitaa tänään netissä yksi jos toinenkin työasia, ja vaikka hädän hetkellä se kaikki hoituisikin taas kirjastossa, niin lauantai-iltaisin ja sunnuntaisin en voisi kirjastoihin enää luottaa. Edessä on kiireinen duuniviikonloppu joka sisältää myös teksti- ja kuvatiedostojen lähettelyä netin kautta, ja faktojen tarkistelua ja mahdollisesti tarkistutusta haastateltavilla pika-aikataululla... Joutuisin evakkoon kotitoimistostani minnevaanmissäonnetti.

(Oikeasti olen paatunut nettiaddikti ja kärvistelin jo vieroitusoireissani, jotka eivät juurikaan liittyneet työntekoon.)

Pirautin uudelleen Internet-palveluntarjoajallemme. He sanoivat, että heidän tietojensa mukaan en ole maksanut laskua, mikä voi hyvin johtua siitäkin että yksityishenkilöitten rahansiirrot firmojen tileille eivät saman pankin sisälläkään kuulemma välttämättä näy kuin kenties vasta 3 arkipäivän kuluttua maksamisesta. Niinpä nettiyhteytemme ei mitä ilmeisimmin palaisi kuin aikaisintaan ensi viikolla.

Seuraavaksi yritin pirauttaa Nordeaan, mutta enhän minä tiennyt Nordean palvelunumeroa kun en voi tarkistaa sitä netistä. Pengoin paperinkeräysroskista, onneksi en ollut sitä saanut tyhjennetyksi eilen kuten piti, kunnes löysin lapseni lahjatiliotteen, josta palvelunumero löytyi. Puhelinpankissa pyysivät verkkopankkitunnistautumista ja näkivät kyllä minun maksaneen murheenkryynilaskun keskiviikkona, mutta selittivät samaa mitä Internet-yhtiökin rahaliikennetietojen hitaasta kulkeutumisesta. Puhelinaputäti ehdotti, että kävisin pankin konttorissa printtaamassa kuitin maksustani ja faksaisin sen Internet-yhtiöön todisteeksi. Jouduin kysymään, että missähän ne lähimmät konttorit ovat, kun en voi netistä tarkistaa...

Onneksi nettifirma sitten kuitenkin leppyi ja myöntyi napsauttamaan yhteytemme takaisin päälle ilman kuittirulianssia, kun selitin mitä pankin nainen oli sanonut ja myös, miksi netin päälle saaminen on nyt niin kauhean tärkeää. Nettifirman mies pläräsi läpi koko asiakashistoriani eikä löytänyt maksuhistoriastani mitään muuta ongelmatilannetta kuin tämän näin. Hip hei, tähänhän voisi sopia jokin latteus siitä miten hyvä maine ja puhdas nimi voivat joskus pelastaa! ;-)