vaipat%20%281%29-normal.jpg

Se tunne, kun olet herännyt yöllä 7 kertaa vauvaa hoitamaan (ja viettänyt siksi vuoteessa täydet 12 tuntia) ja kun aamulla teet kaikki mahdolliset järjestelyt päästäksesi blogittamaan, ja kun vauva viimein yhden aikaan päivällä suostuu nukkumaan muualla kuin sylissä (isot lapset isällään, Dharmapati ollut pyörän varaosaostoksilla ja omaa rengastaan vaihtamassa ja sitten kokkaamassa ja tiskaamassa) ja kirjoitat autuaana, niin yhtäkkiä tietokone lennättää sinut ulos blogilastunkirjoitusruudusta etkä pääse sinne enää takaisin. Kaikki jo kirjoitettu hukassa... Onneksi Lootus-pienokainen nukkuu tuossa metrin päässä makuuasentoon madalletussa sitterissä edelleen. (Yläkuvassa tapaamme tytön mielipuuhassaan eli ilmakylvyssä potkimassa peitteitään pois.) Äkkiä lisää virsiä soimaan että pysyisikin unten mailla, ekana Jenni Vartiaisen Herra kädelläsi...

Minun piti ensinnäkin vastata tähän privaattina vastaanottamaani blogipalautteeseen:

Länsimaisessa popkulttuurissa vilahtelee aina silloin tällöin väkivaltainen Kali-kultti, jossa raakalaismaiset villit tyypillisesti uhraavat ihmisiä mustissa kaavuissa (Näin muistaakseni ainakin Indiana Jonesissa ja Matkassa maailman ympäri 80 päivässä). Olen pitkään ihmetellyt tätä esitystapaa, sillä nämä fiktiiviset kultit kuitenkin pohjaavat jumaltarustoon, joka on miljoonille ihmisille pyhä, ja saattavat hindut ja intialaisen kulttuurin hyvin outoon valoon. Ymmärrän, että viihteessä tarvitaan verenhimoisia kultisteja tarinankerronnallisista syistä, mutta toivoisin, että ne voitaisiin rakentaa vieläkin fiktiivisemmälle pohjalle.

Mitä sinä (ja ehkä lähipiirisi) ajattelet länsimaisen popkulttuurin Kalista ja minkälaisin menoin Kalia todellisuudessa tänä päivänä kunnioittetaan?

Kali on Durga-Jumalattaren kesytön, raju, pitelemätön muoto. Suositumpi on Durgan kesy, sisäsiisti muoto Parvati, ihanteellinen vaimo. Tukka auki kulkeva Äiti Kali puolustaa raivokkaasti ja väkivaltaisesti lapsiaan pahoja miehiä vastaan, mutta kun Shiva kumartuu osoittamaan hänelle kunnioituksensa, hänestä tulee siistikampauksinen Parvati. Tarinan opetus: kohdelkaa miehet naisia arvostavasti, tai he muuttuvat Kaleiksi!

Durga puolestaan on tiivistymä koko maailmankaikkeuden energiasta, Shaktista, joka mielletään hindulaisuudessa naispuoliseksi.

Näinä päivinä on eletty Durgan juhlapäiviä, jotka ovat Intiassa ja etenkin Bengalissa valtavan iso juttu. Ystäväni, vihkipappimme, on parasta aikaa siellä ja niinpä olen saanut ihastella upeita kuvia Kalkutan kadut täyttävistä Durga-juhlallisuuksista :-) Tapana on, että kaikki naapurustot rakentavat tähän aikaan vuodesta padelin, väliaikaisen Durga-temppelin, jonka sisällä käydään palvomassa Durgaa, tämän lapsia Ganeshaa ja Kartikeyaa, sekä myös viisauden ja musiikin jumalatar Sarasvatia ja onnen ja vaurauden jumalatar Lakshmia.

madurga-normal.jpg

Keskellä kuitenkin keskeisin, Durga, joka tässä kukistaa Mahisasura-demonia yksinään:

komiadurgA-normal.jpg

Mahish-demoni eli Mahishasura edustaa kaikkia ei-toivottavia luonteenpiirteitämme. Eli kaikkea sitä itsekästä ja negativiista, saamatonta ja aggressiivista, josta haluaisimme päästä eroon itsessämme, mutta joita helppouden nimissä mieluummin osoittelemme sormella toisissa ihmisissä.

Padelit eli ne väliaikaistemppelit voivat olla uskomattoman kauniita ja usein niitten rakentamista on sponsoroinut jokin firma. Keksifirman padel voi esim. olla keksin muotoisista savikakuista rakennettu. En tiedä kuka tätä on sponsoroinut, torvifirmako?

karsapandal-normal.jpg

Ja sitten Indiana Jonesiin. Kalia on kuin onkin palvottu maailmanhistoriassa myös ihmisuhrein! Erityisesti roistot ja murhamiehet, jotka pelkäävät karmaansa eivätkä usko saavansa apua enää muualta, turvautuvat hurjan Kalin loputtomaan äidinrakkauteen. Palvomalla häntä he pestautuvat Kalin lapsiksi ja luottavat siihen, että Kali suojelee heitä kaikelta. Koska Kali on valmis vaikka imemään vihollisistaan veret veks, hänelle saa uhrata lihaa - ihmislihaakin, tulkitsevat lainsuojattomat.

Tietenkin tätä harvinaista meininkiä on sitten paisuteltu varsinkin kristillistaustaisten ihmisten kirjoittamissa jännityskertomuksissa Intiasta.

pappidurganeessa-normal.jpg

Tavallista Durgan palvontaa, johon ei sisälly ihmisuhreja ;-)