Ihmeellisiä ongelmia sitä ihminen itselleen kehittääkään. Koska vanhempani nappasivat ex tempore lapseni yökylään, rupesin rauhallisen aamun kunniaksi tutkimaan, mitä tiede nykyään sanoo teen juomisesta jos yrittää tulla raskaaksi (itse raskausajasta puhumattakaan), koska tee, pääasiassa chai, kuuluu normaaliin päivittäiseen elämästäselviämispakettiini. Se pitää minut paitsi hereillä, myös helpottaa selkeästi keskittymistä hetkinä joina ADHD:ni muuten minua riivaisi. Mustassa teessä on piristävän kofeiinin lisäksi rauhoittavaa L-teaniinia, juuri oikeassa suhteessa.

chaitea-normal.jpg

Kuvan kaappasin jostain päin nettiä, oikeasti en käytä valmiita chai-sekoituksia vaan maustan mustan teeni itse.

Opin, että Suomessa kofeiinilla on, niin kuin alkoholillakin, arveluttavan korkeat riskirajat. Jos juo kofeiinia yli 200 mg päivässä, kansainvälisen tutkimustiedon valossa näyttäisi siltä, että raskaaksi tuleminen vaikeutuu ja raskaana ollessa sikiö kärsii ja sen kasvu hidastuu. Suomessa yleinen suositus on kumminkin rajoittaa 300 mg:aan päivässä raskausaikana.

Mitä 300 mg kofeiinia tarkoittaa käytännössä? Noin kolmea kupillista kahvia. Kaksikin saattaa itse asiassa mennä yli 200 mg:n haittarajan, sillä normaalissa kahvikupillisessa on 90-120 mg kofeiinia.

Kahvia minä en juurikaan juo, korkeintaan kupillisen joskus satunnaisesti työreissuilla kun ilmaiseksi tarjotaan tahi peräti tyrkytetään. Paheeni on tee. Ja nyt astutaan ongelmalliselle alueelle. Kuinka paljon on kofeiinia tavallisen kokoisessa teekupposessa?

Lähde yksi: 75 mg.

Lähde kaksi: 40 mg.

Lähde kolme: 50 mg.

Lähde neljä: riippuu siitä kauanko teetä haudutetaan.

Ja nyt ilmeisesti puhutaan pussiteestä. Kuukletus hakusanalla "chai" tuottaa arvioita 40-50 mg:n välillä, mutta juuri chain kohdallahan sen kofeiinipitoisuuden pitäisi eniten vaihdella, koska jokainen maitoteenkeittäjä hauduttaa eri määrän teenlehtiä tai -purua eri mittaisen ajan!

Näillä laskelmilla juon normipäivänä teen sisältämää kofeiinia 4-5 x 40-75 mg eli 160 - 375 mg. Eikä minulla ole mitään käsitystä siitä, kumpi pää on lähempänä totuutta.

Kun odotin kaksosiani, ei netissä vielä ollut näinkään paljon auttavaa tietoa, joten rajoitin teenjuomiseni simppelisti ja paatoksellisesti kuppiin päivässä. Ja nukuin ja sähläsin mahdottoman paljon enemmän kuin nykyisessä elämäntilanteessani voisin nukkua tai sählätä.

Missä vaiheessa minun pitäisi alkaa rajoittaa teenjuontiani? Jo nyt yritysvaiheessa? Vaiko vasta jos ja kun raskaustesti näyttää jossain kohtaa plussaa? Vai plussaanko minä ikinä jos totuus teeaddiktiostani onkin tuo kauhistuttava 375 mg päivässä?