Vierailin eilen töitten merkeissä Pelican Self Storagessa. Tosi raikkaan värisiä, siistejä, ilmastoituja, tilavia varastoja niin väliaikaisiin tarpeisiin kuin oman kodin jatkeeksi silloin kun tavaraa on enemmän kuin kotona tilaa. Eräs suosittu käyttötapa on säilöä varastoon edesmenneen isoäidin perintökalleudet, jota kukaan ei raaski heittää pois mutta ei halua yrittää mahduttaa omaan kotiinsakaan; kun kaikki jälkeläiset maksavat yhdessä laskun, isoäidin maallinen omaisuus voi levätä rauhassa varastossa vaikka vuosikymmeniä. Reilulla satasella kuussa saa jo isomman varaston kuin kenelläkään kerrostaloeläjällä on kotonaan.

Pelican Self Storage on toiminut Suomessa vasta alle neljä vuotta mutta sillä on jo 40 000 kolmen metrin korkuista neliömetriä vuokravarastotilaa 17 toimipisteessä.

pelican-normal.jpg

Samaan aikaan Suomessa on lähes 9 000 virallisesti asunnotonta yksinäistä, yli 400 asunnotonta perhettä ja vielä moninkertaisesti isompi määrä ihmisiä, jotka asuvat liian ahtaasti ja / tai alistettuina huonossa seurassa. Näille vähävaraisille kun ei edullisia vuokraneliöitä tunnu löytyvän kivenkolostakaan - ainakaan sellaisilta paikkakunnilta joilla on työpaikkoja.

Kysyinkin piruuttani mukavilta pelikaanimiehiltä, että onko joku pyytänyt päästä heidän varastoihinsa asumaan. On kuulemma, useampikin. Heille on kuitenkin vastattava kieltävästi (ja valvontakamerat katsovat, ettei kukaan saa tartuttua tuumasta toimeen.)

Uusia Pelican-varastoja nousee jatkuvasti "hyville paikoille asutuksen keskelle", miehiä siteeratakseni, sillä tämä bisnes voi hyvin.

Eihän se varastoyrittäjien vika ole, mutta tämä jos mikä on minusta väärä arvovalinta poliitikoilta. Kaavoittajat kaavoittavat loputtomasti vuokratilaa esineille ja vaatteille, mutta edulliselle asumiselle ei muka löydy tilaa mistään! Raha todellakin puhuu ja merkitsee enemmän kuin inhimillisyys.

Tänä ystävänpäivänä murahdan että ihmiset ovat tavaroita tärkeämpiä ja toivon että kaikki täyttäisivät kotinsa mieluummin kutsumalla ystäviä kylään kuin ostamalla lisää roinaa.