Brittein saarilla keksittiin 80-luvulla sellainen kuningasidea, että aletaan syöttää jauhettuja naudanaivoja vasikoille. Proteiinipitoista ja halpaa!

Pian lehmiä rupesi sairastumaan tautiin, joka sai ne vapisemaan ja kaatuilemaan. Lopulta kehonhallinta katosi lehmiltä kokonaan ja ne kuolivat.

papualaisia-normal.jpg

Samaa oli tapahtunut ihmisille Papualla. Fore-heimon naisia ja lapsia menehtyi oireiltaan samanlaiseen, tuskalliseen, kuruksi kutsuttuun sairauteen. Kukaan ei osannut selittää, mistä tauti tuli, sillä se ei näyttänyt tarttuvan, mitään epäilyttäviä bakteereita tai viruksia tai tulehduksia ei potilaista löytynyt, eivätkä potilaat olleet tehneet lähiaikoina mitään mitä terveetkään eivät olisi tehneet. Paikalliset päättelivät, että kyseessä oli mitä ilkein noituus.

90-luvulla tauti iski britteihin - moniin heistä, jotka olivat syöneet lehmiä, joille oli syötetty naudanaivoja mutta jotka eivät olleet ehtineet vielä näkyvästi sairastua hullun lehmän tautiin ennen kuin ne teurastettiin.

Katsoin eilen ihan Ylen Areenalta todella jännittävän dokumentin tästä aiheesta. Sen tiimellyksissä tutkijat saivat pikku hiljaa selville, että näitä aivosaurauksia levittivät prionit. Ne ovat mötiköitä, joilla ei ole omaa perimää ja joita ei siksi voi kutsua viruksiksi, mutta jotka aivoihin päästyään hitaasti alkavat muokata aivosoluista omia peilikuviaan. Lopulta, kun aivosoluja on tuhoutunut tarpeeksi, alkavat oireet, eikä potilasta voida pelastaa.

Merkillepantavaa on, että joillakin taudin itämisaika, prionien aivojen valloitus, kestää vain vuoden, kun toisilla se on vienyt 50 vuotta tai vieläkin kauemmin.

Papualla Fore-heimolla oli vuoteen 1959 asti tapana syödä vainajat lähisukulaisten kesken. Paljon kunnioittavampaa kuin antaa matojen syödä oma rakas! Miehet eivät tähän kuitenkaan yleensä osallistuneet, koska uskoivat että se veisi heiltä metsästyksessä tarvittavat miehiset voimat. Niinpä kuolleita omaisia valmistivat naiset, ja popsivat ja syöttivät pienille lapsilleen.

papualainen-normal.jpg

Vuoden 1960 jälkeen Fore-kansan pikkulapset lakkasivat sairastumasta kuruun. Sairastuvuus on vähentynyt vähenemistään isompienkin keskuudessa. Kuitenkin edelleenkin siihen sairastuu vanhempia ihmisiä, jotka maistoivat ihmislihaa lapsuudessaan tai nuoruudessaan.

Geenitestit osoittavat, että joillain ihmisillä perimä pitää prionit kurissa pitempään. Kaikkia niitä, jotka menehtyivät kuruun jo lapsina, yhdistää heikosti prioneita vastustava perimä.

Sitten pelottavaan osuuteen. Heikosti prioneita vastustava perimä yhdistää myös kaikkia brittejä, jotka saivat hullun lehmän taudin 90-luvulla.  Entäpä loput, ne, joitten elimistö jaksaa vastustaa prioneita vuosikymmeniä?

Kuru- ja hullun lehmän tauti -tutkimuksen uranuurtaja, Papualla elämäntyönsä tehnyt australialainen tutkija Michael Alpers, uskoo, että hullun lehmän tauti -epidemia tulee vielä paisumaan briteissä. Miltei kuka tahansa, joka söi briteissä naudanlihaa 80-luvulla, saattaa kantaa aivoissaan prioneita. Kaiken kukkuraksi hullun lehmän taudin tiedetään siirtyneen ihmisestä toiseen verenluovutuksenkin yhteydessä...