KG_AG_MG_large.jpg

Mahatma Gandhi tukeutumassa rakkaisiinsa pysyäkseen pystyssä huterilla vanhoilla jaloillaan?

Guruni, joka ihaili Gandhia ja kävi nuorena häntä tapaamassakin, virnuilee että luultavammin Mahatma Gandhi on juuri noussut ylös meditoimasta, ja hänen jalkansa ovat puutuneet pitkästä istunnosta samassa asennossa. Gandhi ei nimittäin ollut vanhanakaan heikko, päin vastoin hän teki tyynenä ja yleistyytyväisenä fyysisesti rankkaa työtä hyvin vähillä yöunilla viimeiseen asti. Upanishadeissa tämä selitetään: "Terveys, keveästi kulkeva ruumis, vapaus hinkumista, hyvinvoiva iho, soinnukas ääni, miellyttävä tuoksu, kaikki nämä ovat merkkejä edistymisestä meditaatiossa." Se, jonka meditaatio on todella syvää, voi korvata sillä osan yöunistaan.

Säännöllinen meditointi tahi hiljainen rukous on korvaamaton tuki henkisellä tiellä. Se ei oikeastaan ole hindulainen ilmiö, vaan käytössä kaikissa uskonnoissa. Hindut ja buddhalaiset ehkä kuitenkin nykyaikana kannustavat toisiaan siihen selvimmin.

Minun guruni Eknath Easwaranin meditaatio-ohjeistus yhdistää meditaation yleiset hyödyt Jumalan sanan syvällisen sisäistämisen hyötyihin. Kun moni muu meditaatiotekniikka käyttää keskittymisessä apuna visualisointia tai hengitysharjoituksia, Easwaran suosittelee pyhiä kirjoituksia.

Aloittaa voi opettelemalla ulkoa "polkuja" eli pyhiä kirjoituksia ja rukouksia. Itselleen läheisimmästä uskonnosta voi aloittaa, mutta guruni suosittelee opettelemaan ja hyödyntämään myös toisten uskontojen tekstejä, koska se kasvattaa rakkautta yli rajojen, opettaa huomaamaan, että kaikkien uskontojen ydin on sama. Koska näiden meditaatiopolkujen on tarkoitus upota syvälle psyykeemme, niiden on syytä olla positiivisia ja rohkaisevia eikä mitään "minäsyntinensaatanakurja" -ruikutuksia.

Kun meditaatiopolku on hallussa, voikin istua alas, rentoon asentoon jossa selkä pysyy suorana, ja aloittaa. Meditaatiopolku toistetaan hiljaa mielessä sana sanalta, niin hitaasti kuin mahdollista eli niin paljon hiljaisuutta sanojen väliin kuin mahdollista ilman että ajatus katkeaa. Liikkumatta. Puoli tuntia on hyvä aika sille joka elää tavallisen ihmisen hektistä elämää. Paras meditaatiohetki on aikaisin aamulla, ja olisi ihanteellista jos sen voisi tehdä aina samaan kellonaikaan, jolloin keho alkaa aivan odottaa tuota hetkeä ja valmistautua siihen, mutta jos säntillisyys ei onnistu, tärkeintä on meditoida päivittäin jossain välissä.

Lopputulos? Ensimmäisten vuosien aikana ei kukaan levitoimaan lähde, mutta ensimmäisestä kerrasta alkaen, jos vain pystyy pitämään mielensä polulla eikä lähde joka lauseen tai sanan välissä seuraamaan assosiaatioita, tällainen meditaatio rentouttaa niin mielen kuin vartalonkin. Päivä lähtee käyntiin miellyttävän harmonisesti. Ajatukset eivät enää ole solmussa ja seitsemän moottoritien risteys, vaan mieli on tyyni ja kirkas kuin vuoristolampi tuulettomana päivänä. Aina yhtä jännittävän kutkuttavaa on myös se, että meditaatio pulpauttaa syvältä sisimmästä vastauksen ja toimintaohjeen murheisiin ja ongelmiin.

Suurempi efekti tapahtuu piilossa vuoristojärven pinnan alla. Siitä, mitä meditoit, tulee osa sinua.  Jos vain luemme näitä tekstejä, ne voivat kyllä lohduttaa ja inspiroida meitä. Perimmäiseen, kestävään sisäiseen muutokseen ei pelkkä lukeminen kuitenkaan riitä. Siihen tarvitaan meditaatiota”, sanoo guruni. Persoona alkaa muuttua ja erinomaiseen suuntaan - enemmän sellaiseksi, jollaiseksi olisit aiemmin halunnut tulla, muttet heikkona pystynyt. Toimii, vakuuttaa meikätomppeli, koska on sentään vähän vähemmän tomppeli kuin pari vuotta sitten jolloin päivittäisen meditoimisen aloitti.

Meditaatio on ensimmäinen osa oman guruni kahdeksanosaisesta ohjelmasta, jota yritän miten kuten päivittäin seurata. Kaikki osat tukevat toisiaan, tai jos yhdestä luistaa, muut vaikeutuvat. Tässä ne seitsemän muuta:

  • Lue (tai kuuntele tai toljota) hengellistä matskua ainakin 30 ja hätätapauksessakin 15 minuuttia päivässä vastapainoksi maailman möykälle.
  • Valitse mantra ja toista sitä, äänettömästi tai ääneen, mahdollisimman usein, sillä se on Jumalan luuta joka puhdistaa mielesi ja antaa voimaa. Hätäpuhelu, jolla Hänet tavoittaa milloin vaan.
  • Hidasta elämänrytmiäsi, tiputa päivästä pois turhat asiat jotta sinulla olisi mahdollisimman harvoin kiire. Sillä kiireessä ihminen on hirveimmillään.

  • Tee yksi asia keskittyneesti kerrallaan, älä yritä suorittaa kahta tai useampaa askaretta samanaikaisesti.

  • Kouluta aistejasi. Älä suostu kaikkeen mitä ne himoitsevat vaan opeta ne kiinnostumaan hyvistä ja terveellisistä asioista.

  • Aseta toiset itsesi edelle. Anna enemmän kuin otat. On parempi kärsiä itse kuin tuottaa muille kärsimystä. Tämä ei missään tapauksessa tarkoita kynnysmatoksi heittäytymistä - tosirakkaus on tarvittaessa vankkaa vastarintaa kun toinen toimii väärin, vaikka tämä siitä suuttuisikin.

  • Yritä tavalla tai toisella viettää päivittäin aikaa muiden hengelliseen kasvuun pyrkivien ihmisten seurassa. Sillä seura tekee kaltaisekseen.

Vielä tärkeä lisäys. Guruni painottaa painottamistaan, että jos ihminen viettää liikaa aikaa sisäisessä aarrekammiossaan mutta ei anna mitään pois, seuraa ongelmia. Meditaatio ei ole itseisarvo vaan väline. Sen on oltava sisäänhengitystä, ja vastapainoksi pyytettömän antamisen on oltava uloshengitystä. Kasvu ihmisenä vaatii sitä että annamme aikaamme muille ihmisille, tai vaikkapa maailman luonnon hyväksi. Mutta jos emme hiljaisesta rukouksesta saa voimia, se toinen ääripää, antaminen kun voimia ei ole, on vieläkin vaarallisempi vaihtoehto kuin silkka sisäänhengitys, itsekeskeinen vellominen omissa uumenissa.