Jos minun pitäisi listata, että mitä muut ihmiset minusta haluavat, niin intialaisen maitoteen resepti keikkuisi kärkisijoilla. Chai on minun paheeni ja addiktioni. Monta vuotta olen keitellyt sitä harva se aamu ja lipittänyt termarista kotitoimistossa pitkin päivää siinä missä muut kahvia. Ja jos lähden tien päälle töihin omalla autolla, melkoisella varmuudella chaintäyteinen termari lähtee mukaan.
 
Tarvitset:
  • mustaa irtoteetä vähintään puoli desilitraa
  • litran maitoa
  • lähes litran vettä - kunhan maitoa on enemmän
  • kourallinen vihreitä kardemumman siemenkotia
  • tuoretta inkivääriä oman nenän kokoinen mötikkä
  • ruskeaa sokeria maun mukainen määrä
  • Kaada maito ja vesi kattilaan ja liedelle kuumenemaan. Raasta inkivääri sekaan. Murskaa huhmareella kardemummia, kunnes mustat siemenet pilkistävät vihreän kuoren alta, ja vippaa ne sitten sekaan.
Kun seos alkaa kuplia eli näyttää siltä että kohta kiehahtaa, ota kattila pois kuumalta levyltä ja lisää tee. Anna hautua 3-5 minuuttia, älä pitempään, ettei teestä tule kitkerää.
 
 
Tässä satsissa en ole raastanut inkivääriä vaan leikannut veitsellä ohuita viipaleita. Irtotee on jauhettua sorttia - maku on silloin terävämpi kuin jos käyttää jauhamatonta irtoteetä, jonka mustat suikerot voi vielä tunnistaa teenlehdiksi.
 
Siivilöi tee sellaiseen kulhoon, josta se on helppo kaataa pois; itse käytän sydämenmuotoista kulhoa, koska sydämen "alapää" muodostaa kätevän nokan. Sekoita sokeri hyvin joukkoon. Nyt chai on valmista Jumalalle ja sitten muille tarjottavaksi sekä termospulloon kaadettavaksi.
 
Ylläoleva oli "nopsa" perusresepti. Luonnollisesti aineksia voi korvata toisilla, esim. irtoteen pussiteellä ja tuoreet mausteet jauhetuilla pussimausteilla, mutta oman kokemukseni mukaan maku ei silloin ole yhtä hyvä. Vielä parempaa kuin ylläolevalla reseptillä chaista saattaa tulla, jos...
 
  • laitat sekaan myös neilikkaa, tähtianiksia, kanelia tai ripauksen mustapippuria
  • lämmität maidon ja veden erikseen ja lisäät mausteet sekä teen veteen etkä vesimaitoon, jolloin ne imeytyvät parhaiten
  • viitsit huhmaroinnin sijaan avata pikku veitsellä erikseen jokaisen kardemumman siemenkodan ja tiputat teehen pelkät mustat siemenet
  • käytät vaniljanmakuista mustaa teetä tai lisäät vaniljasokeria
  • vaihtelun vuoksi korvaat osan irtoteestä joskus parilla hedelmänmakuisella teepussilla
Vuosien varrella arkireseptini on muuttunut moneen kertaan. Viimeisimmät muutokset tapahtuivat, kun joulukuussa nousi mediaan kanelin haitallisuus - olettaen, että joku käyttäisi kanelia päivittäin, mitä haastatellut asiantuntijat eivät pitäneet todennäköisenä. Kauhuissani oppimastani lakkasin laittamasta kanelia maitoteeheni päivittäin. Silloin kun keitän sitä juhlatunnelmissa vierailleni, saatan kuitenkin ripautella tujauksen kanelia joukkoon. Vielä viimeisempi muutos oli kun koukutuin mauritiuslaiseen vaniljalla maustettuun teehen ja olen sen kunniaksi alkanut pitää vaniljaa teen perusmausteena.