Aplodien ja kunniakirjojen arvoinen saavutus: supisuomalainen ystäväni ja hänen intialaiset kaverinsa näkivät hirmuisesti vaivaa, ottivat mojovan taloudellisen riskin ja saivat upouuden hittileffan Bollywoodista aivan ajallaan Suomen levitykseen.

fdzk2a2iup1mhd2v.D.0.Shahrukh-Khan-Don-2

Mieheni oli innoissaan, ja tämä olikin taas sarjaa miehiset filmit, joissa nyrkit viuhuvat, autot lentävät ja noin sata sivuhahmoa kuolee. Don 2 edusti kirkkaimmillaan myös sitä viime vuosien trendiä, että nyt pannaan palasiksi länsimaa ja annetaan kalpeanaamojen hoitaa kirkuminen. Filmi sijoittuu pääasiassa Sveitsiin, missä leffan nimikkohahmo päättää varastaa eurojen painolaatat holvista, joka kuuluu maailman tarkimmin vartioituihin. Mitäpä me gorit intialaiselle yliälylle mahdettaisiin.

Maailman jumaloiduin miesnäyttelijä (ainakin Amitabh Bachchanin jälkeen) eli Shah Rukh Khan esittää mafiosoa, joka hakkaa tuosta vaan kymmeniä vastustajia maahan ja leikkii häntä jahtaavilla poliiseilla kuin nukeilla. Elokuvaan tuo raivostuttavan kutkuttavaa ihmissuhdepotkua ykkösosasta tuttu poliisineito Roma, jota esittää Priyanka Chopra. Edellisessä leffassa Roma rakastui Doniin, koska luuli tätä kollegakseen eli poliisin palkkaamaksi Donin kaksoisolennoksi. Pitkän pätkän kakkososaa Roma joutuu tekemään yhteistyötä Donin kanssa ja tämäkös ottaa siitä kaiken irti kuittailun, flirttailun ja taitavan emotionaalisen manipulaation muodossa.

Donin hahmon demonisen rento omnipotenssi ammentaa hindulaisesta mytologiasta. Hän lähestyy julmuudessaan ja vallankäytössään Kamsaa, Ravanaa ja Hiranyakashipua, hindumyyttien pahimpia konnia, joilla kaikilla on eittämättä myös hurmaava, vietteleväkin puolensa.

Toiminta on todellakin ensiluokkaista ja viimeisen päälle viilattua niille, jotka toimintaelokuvista pitävät. Silmänruokaa löytyy niin miesten kuin naistenkin ystäville. Sahrukki, niin kuin Shah Rukhia tapaan kutsua, on komeimmillaan ihan alussa, kun hänellä on pitkä tukka ja konnakampaus, jollaista emme ole aiemmin hänellä nähneetkään. Sahrukki osaa työnsä, ja niinpä tämä filmi joka ei genren puolesta minua kiinnosta, piti otteessaan loppuun asti. Jos ei muusta syystä niin ainakin siitä että koko ajan toivoin että Donille kävisi köpelösti!

don2-movie-stills-shahrukh-khan-srk-king

Turha toivo. Luulenpa, että hän porskuttaa ärsyttävän itsetietoisena ja kaikkeen pystyvänä vielä Don 5:ssakin... Sillä Don-elokuvat eroavat kuitenkin pyhien tekstien filmatisoinneista ratkaisevasti siinä, ettei paha saakaan palkkaansa. Jumalainen väliintulo jää väliin.