samburu-ladies-normal.jpg

"Seurasin Sambiassa avustusjärjestön kaivonporausprojektia, jonka oli määrä säästää naiset neljän kilometrin vedenhakumatkalta. Huomasin jossain vaiheessa, että tuo matka merkitsi naisille eräänlaista vapautta. He nauttivat sinä aikana toistensa seurasta ja yhteisestä kävelymatkasta kaukana mieste3n maailmasta. Nuo hetket jäisivät pois, jos kaivo olisi keskellä kylää."

tuaregeja-normal.jpg

"Kun vaelsin tuaregien tai bideyatien rinnalla aavikon halki, en tuntenut olevani köyhien ihmisten seurassa, vaikkei minulla ollut kuin hieman vettä vuohennahkaleilissä, pala leipää ja vanha huopa. He eivät tarvitse elääkseen mitään niistä asioista, joita me pidämme rikkautena. Kaikki se on heille turhaa."

pygmit-normal.jpg

"Vieraillessani samburuiden luona Keniassa olin ensimmäinen, joka lahjoitti heidän koululleen kirjoja ja kyniä. Sillä tavalla sain rauhoitettua omatuntoni. Vanhempien kanssa keskustellessani minulle kuitenkin selvisi, että kouluun lähetettiin pelkät 'huonot' oppilaat - sellaiset lapset, jotka eivät pystyneet huolehtimaan karjasta. 'Hyvät' jäivät kotiin ollakseen apuna vanhemmilleen. Kongossa pygmikansojen lapset käyvät koulua, mutta eivät suorita tutkintoa, koska vanhemmat pitävät sitä tarpeettomana. Tällaisten kansojen edustajilla on luku- ja laskutaitoisinakin huonot selviytymismahdollisuudet kaupungeissa, joissa heitä ei helposti hyväksytä joukkoon. Koulu vieraannuttaa lapset kotikylästään ja saattaa pahimmillaan pakottaa heidät päivätyöläisiksi tai kerjuulle."

- Bruno Zanzottera, valokuvaaja, marras-joulukuun 2013 Geo-lehdessä