Kylläpä lapsillani onkin lainassa mielenkiintoinen lasten tietokirja! "Suuri perhekirja" (teksti Stéphanie Ledu ja Stéphane Frattini, kuvitus Alexandre Bonnefoy) tietää muun muassa että:

  • Entisaikaan puolisoa ei haettu kaukaa. Yhdeksän pariskuntaa kymmenestä oli varttunut alle 10 kilometrin säteellä toisistaan.
  • Useimmat rakkaustarinat saavat alkunsa yliopistossa, lukiossa tai ammattikoulussa. jotkut voivat rakastua jo peruskoulussa. Noin 30 pariskuntaa sadasta on tavannut toisensa opintiellä.
  • Aikuiset tutustuvat uusiin ihmisiin usein työpaikalla. Neljäsosa pariskunnista onkin tavannut kopiokoneen tai kahviautomaatin äärellä.
  • Jos haluaa tavata jonkun, voi myös panna pikkuilmoituksen lehteen tai nettiin. Viisi paria sadasta on tavannut treffi-ilmoituksen avulla.
  • Jopa 25 pariskuntaa sadasta on tavannut yhteisten ystävien kautta. Ystävät ovat esitelleet kaksi kaveriaan toisilleen vaikkapa juhlissa tai päivällisellä, ja nämä ovatkin rakastuneet!
  • Myös bussissa tai kaupan pakastealtaan äärellä voi rakastua päätä pahkaa ihmiseen, jota ei ole nähnyt koskaan aikaisemmin. Sadasta parista 15 on tavannut sattuman kautta.
  • Aina 1700-luvun lopulle asti eurooppalaisnaiset saivat keksimäärin yhdeksän lasta! Raskaudet seurasivat toisiaan tiheään, ja jatkuva synnyttäminen oli uuvuttavaa. Yksi lapsi neljästä kuoli ensimmäisen elinvuotensa aikana. Monet saivat surmansa synnytyksessä, joka on äidillekin vaarallinen. Lapsia kuoli myös hoitamattomiin sairauksiin kuten tuhkarokkoon. Noin joka toinen lapsi selvisi aikuisikään asti.

 

  • Uusperheen koti on helppo tunnistaa. Perheessä on paljon lapsia, joten tarvitaan iso talo ja paljon huoneita. Autotallissa on tilava auto. Postilaatikossa lukee monta nimeä. Toisinaan talo on täynnä lapsia. Kun kaikki ovat käymässä toisen vanhempansa luona, talo on tyhjä. Joskus perheenjäsenet tappelevat. Mutta kun jokainen yrittää parhaansa, kaikilla on hyvä olla.
  • Täydellistä vanhempaa ei olekaan. joskus äiti ja isä ovat väsyneitä, hermostuneita, stressaantuneita tai jopa epäoikeudenmukaisia. Mutta heilläkin on oikeus erehtyä.

perhekirja-normal.jpg

Mainiossa kirjassa on tietoa kaikenlaisista perheistä, aina nykyajan uusperheistä eksoottisten kulttuurien perherakenteisiin tyyliin matriarkaaliset heimot, joissa eno on tärkein miehenmalli.