Hinduna pitänee kai kommentoida Intian tuoreita vaalituloksia, hindunationalistit kun saivat yllättävän murskaavan voiton ja reippaasti yli puolet kansanedustajanpaikoista. Voisin aloittaa ilmaisemalla huoleni siitä, että 543 kansanedustajasta on naisia vain 61 (tosin sekin on uusi Intian ennätys) ja muslimeja huolestuttavasti ainoastaan 22 (vaikka Intiassa on enemmän muslimeita kuin missään muussa maassa Indonesian jälkeen). Eniten minua hirvittää kuitenkin se, että edustajista 449 on miljonäärejä. Tämä jos mikä kertoo siitä, ettei maailman suurin demokratia onnistu kunnolla edustamaan kansakuntaa, jonka jäsenistä 75 % on vähävaraisia ja 25 % elääkin sitten herroiksi teetättäen esimerkiksi taloustyönsä köyhillä. Jo Suomessakin nähdään, mitä alkaa tapahtua sosiaaliturvalle kun vallassa ovat ne, jotka eivät ennen kansanedustajan palkoille pääsyäänkään olisi edes huomanneet paksuissa kukkaroissaan, jos vaikkapa lapsilisä olisi tippunut.

Entäpä voittoisa hinduaate?

BJPliehuu-normal.jpg

Minusta miltei mikään ajatus ei ole yhtä pahasti ristiriidassa hindulaisten ideaalien kanssa kuin iskulause "Intia hinduille! Mikä rikos onkaan hindulaiseen maailmankuvaan olennaisesti kuuluvaa suvaitsevaisuutta ja ajattelunvapautta vastaan se, että vain yksi tapa uskoa sallitaan ja muut tavat kannattajineen häädetään tai sorretaan hiljaisiksi, jopa väkivaltaisin keinoin. Tässä on nyt ajatusmeemi monta silmää silmästä -moraalista ja kostonhenki levinnyt hindulaisuuteen (vrt. mitä juutalaiset tekevät nykyään Palestiinan muslimeille siksi että jotkut joilla ei ole mitään tekemistä näiden palestiinalaisten kanssa tekivät juutalaisten esi-isille). Siksi äänestäisin itse jotain ihan muuta kuin hindunationalisteja, jos minulla olisi äänioikeus Intiassa. Siitäkin huolimatta että uskonto on minulle elämän kantava voima ja elämäntavan suunnannäyttäjä. Ja siitäkin huolimatta, että tosi monista kysymyksistä olen aivan samaa mieltäkin kuin BJP liittolaisineen niin etteivät heidän moraalilakinsa ja hyökkäyksensä "epäkohtia" vastaan tulisi varmasti koskaan häiritsemään omaa elämääni jos heidän valtansa alla eläisin. En vaan suostu kannattamaan pakottamista, voimankäyttöä tai ahdistelua itse hyvinä pitämieni arvojen ajamiseen soveltuvina välineinä!

Tästä päästäänkin kotimaassamme meneillään oleviin vaaleihin. Ihmiset tuppaavat nykyään valitsemaan edustajakseen yksilön sillä perusteella mitä netin vaalikone näyttää, eikä kovin moni välttämättä tule ajatelleeksi esim. puolueitten ryhmäkuria, jolla on valtava vaikutus varsinkin Euroopan laajuisessa parlamentissa. Vaalikoneet eivät välttämättä nosta esille oikeasti tähdellisiä kysymyksiä lainkaan. Esimerkiksi näissä Eurovaaleissa eräs tulevaisuuteemme oikeasti todella vaikuttava asia on selkiemme takana puuhailtu vapaakauppasopimus USA:n kanssa. Jos se menee läpi sellaisena kuin USA haluaa sen läpi menevän, jenkkiyrityksillä on jatkossa sanavaltaa EU-maiden lakeihin ja rajoituksiin ja jopa pääsy luonnonvarojemme äärelle. Se, pidänkö jostakusta kansanedustajasta yksilönä, on mielestäni mitätön pikkuseikka sen rinnalla, kuuluuko hän ryhmittymään, joka taistelee rajoittamatonta ja vapaata kauppaa vastaan silloin kun vapaan kaupankäynnin etu on vahingoittaa luontoa, ihmisoikeuksia ja sosiaaliturvaa - mitä se tekeekin täysin palkein niissä maissa missä jo voi.

Epäyllätys epäyllätys, rikkaitten asioita ajavat suomalaispoliitikot, oman maamme etuoikeutetut, ovat tietenkin tällaisen vapaakauppasopimuksen puolella. Hehän voisivat tienata osinkoja markkinoitten mahdollisesti laajentuessa. Niinpä he ovat vaikutusvallallaan pitäneet huolta siitä ettei esim. Hesarin vaalikone vaan juolahduta koko vapaakauppasopimuskysymystä kenenkään äänioikeutetun mieleen.

Eräs intialainen etuoikeutettuun 25 % kuuluva ystäväni kannattaa avoimesti äärihinduja. Tämä johtuu siitä että vanha, suvaitsevaiseen ja sekulaaristi moniuskontoiseen Intiaan uskova valta on hänestä läpeensä korruptoitunut ja perinteiset arvot tyystin hylännyt. Äärihindut ovat hänen mukaansa hallinnoimillaan alueilla panneet tuulemaan, saaneet paljon hyödyllisiä uudistuksia aikaan ja todella auttaneet köyhiä [hinduja]. Epäilemättä joo, mutta minulle ei voi olla juolahtamatta mieleen että saivathan natsitkin paljon aikaan - ja laskun maksoivat verellään vähemmistöt. Tämä ystäväni on kuitenkin minulle hyvä muistutus siitä, miksi myös korkeasti koulutetut, paljon matkustelleet, hyvin toimeen tulevat hindut äänestävät yhteiskuntansa epäkohtiin kyllästyneinä BJP:tä liittolaisineen. Ja tavallaan siitäkin, miksi niin moni Suomessa äänestää persuja.

BJP:n johtohahmo Narendra Modi on itsessään osuva kuvaus siitä, miten kiihkouskonnolliset tahot voivat auttaa köyhän pois ojasta. Modi oli lapsena rutiköyhä eikä voinut käydä koulua, koska hänen oli pakko työskennellä lapsityövoimana isänsä rinnalla. Uskonnollinen kansalliskiihko nosti hänet kotiosavaltionsa Gujaratin johtoon. Hän muutti kannattajineen Gujaratia monella tavalla parempaan suuntaan - mitä nyt siinä sivussa kannattajat teurastivat, ryöstivät ja raiskasivat lukemattomia muslimeja ja vähän kristittyjäkin, eikä Modi tehnyt mitään. Nyt hänestä tulee uskonnollisen kansalliskiihkon voimalla Intian pääministeri.

Tällaisesta köyhäinavusta minulle eoi voi olla juolahtamatta mieleen se, miten köyhät muslimit tänä päivänä ympäri maailmaa saavat elämänsä näennäisesti kuntoon menemällä mukaan Al Qaida -henkisten äärimuslimien toimintaan.