Eilinen Radhastami-luento oli parasta A-luokkaa :-) Sen pitikin äskettäin telkkarista tulleesta mainiosta Hyppy-dokumentista tuttu Kenneth Kairenius (suosittelen katsomaan ja pikaisesti, dokumentilla näyttäisi Yle Areenalla olevan enää kaksi päivää katseluaikaa jäljellä). Sain hänen puheistaan eilen illalla vastauksia mieltäni askarruttaneisiin Radha-kysymyksiin, niihin, jotka heijastuivat eiliseen Radha-blogikirjoitukseenikin.

Ennen kaikkea: Radhan rakkaus Krishnaan ja kaikkiin eläviin olentoihin on niin suurta ja epäitsekästä, ettei hän yritä omia Krishnaa itselleen ja pitää muita tästä kauempanal. Päin vastoin, koska hän tietää kaikkien hyötyvän Krishnan seurasta, hän yrittää järjestää heidät Krishnan lähelle. Mutta koska nuo muutkin ajattelevat samoin ja haluavat toisten parasta ja riemuitsevat eniten siitä että muilla on kivaa, eivätkä itsekkäistä syistä, hekin tähtäävät samaan. Kaikki Krishnan ympärillä siis kilpailevat siitä, miten voisivat parhaiten auttaa muut Krishnaan kiinni!

Radhan palvelijan palvelijan jne. palvelijan palveluun pyrkimisen alkuperäinen idea ei ole jämähtää hierarkkiseen, etäiseen jumalsuhteeseen, vaan saavuttaa sielun ylin tila, joka on rajaton riemukas valmius palvelemiseen, koska kaikki todellinen kestävä ilo tulee lopultakin siitä että saa tehdä hyvää muille.

Olen sata kertaa sanonut että hengellisessä elämässä kaikki on paradoksaalista alkaen logiikasta kun luovut niin saat ;-) Niinpä Krishnan lähestymisessäkin pätee sellainen meininki, että se se, joka ajattelee "haluan lähimmäksi Krishnaa, haluan nauttia Hänen seurastaan eniten" ei tule pääsemään lähimmäksi Krishnaa nauttimaan Hänen seurastaan eniten. Hänen kanssaan erottamattomiksi tulevatkin ne, jotka eivät yritä tulla, vaan yrittävät edesauttaa muita Hänen luokseen pääsemään.

Krishnalaisen päämäärä on tuonpuoleisessakin jatkaa muitten auttamista Krishnan toivomalla tavalla siellä missä Hän ikinä tahtookaan meidän olevan. Se on ihan toissijainen kysymys, millaisessa olomuodossa tämä tapahtuu, ja tapahtuuko se taivaan vai helvetin kaltaisessa paikassa. Herran haltuun!