lohtumitta%20%284%29-normal.jpg

Aina ei ole kameraa mukana oikealla hetkellä... Vaan arvatkaas, mikä tuo tuossa yllä on!

Kyseessä on Suomen kouluikäisen nuorison pituus- ja painotaulukot, tukevasta puusta valmistettu mittamekanismi, jonka joku oli asettanut näytille erään labran aulaan. Sitä en tiedä, miten vanha se on, mutta aidosti jossain joskus se oli käytössä. Räpsin siitä kännykälläni ohi kulkiessani paljon valokuvia, joista tuo tuossa on ainoa, joka ei ole aivan täysin epäselvä. Kuva esittää TYTTÖJEN puolen ihannemittoja. Oikealla näkyy pituus, ja vasemmalla ekassa sarakkeessa alipainoisuuden raja, keskellä "paras paino" -haitari, ja viimeisessä sarakkeessa ylipainon raja.

Mittataulukko alkaa 100 sentistä ja kuulemma sen kokoisen ekaluokkalaisen tulee painaa ainakin 14 kiloa. Tämä normaalin alamitta kertookin paljon siitä, millainen ravitsemustilanne saattoi olla kansakoulujen Suomessa!

Huomatkaa lohdullisuus! Minun pituiseni eli 168-senttinen koululainen saa painaa 71.6 kiloa ennen kuin kukaan tulee motkottamaan, että alapas hei laihduttaa. Aikuisten taulukot samalta ajalta olisivat vielä armeliaampia. Aah. En olekaan liian lihava!

Nykyajan painoindeksit ovatkin itse asiassa osittain tuulesta temmattuja. Ne on laadittu Amerikassa ja niitten laatimiseen ovat kovalla lobbauksella vaikuttaneet firmat, jotka rahastavat ihmisten laihdutusvimmalla ja häpeän tunteella omasta oletetusta lihavuudesta. Niitä ovat kritisoineet monet asiantuntijat toteamalla, että haitalliseksi katsottavan ylipainon raja on vedetty liian alas. Siis tottahan ylipaino on kiistaton terveysriski, mutta monen nykymittapuun mukaan virallisesti ylipainoisen henkilön paino on tosiasiassa vielä kaukana riskirajoilta.

Siinäpä taas yksi minun sukupolveni epäonnistuja-oloa kasvattava älyttömyys.