Viimeistä viikkoa viedään ennen kuin kaukosuhteeni muuttuu aviolliseksi yhteiseloksi. Sen kunniaksi haluaisin vähän vielä viisastella monikulttuurisesta rakkaudesta. Olenhan saanut kunnian tavata roppakaupalla muita kaukorakastajia oman kaukosuhteilu-urani aikana.

Minä päädyin tietoisesti kaukosuhteeseen, koska halusin elämänkumppanin, jolla on sama uskonto ja sen tulkintatapa jokapäiväisessä elämässä kuin minulla. Aviomiehelläni oli samat motiivit. Yhteinen hengellinen maailmankatsomus rytmittää elämäämme moninkertaisesti enemmän kuin maat, joihin synnyimme ja kulttuurit, joissa elämme. Parisuhteemme edustaa siis ryhmää 2B.

Yleensä monikulttuuriparisuhteilijat kuuluvat luokkaan 1 eli päätyvät suhteeseensa ihan sattumalta ja suunnittelematta, tutustuttuaan ihanaan muukalaiseen ulkomaan matkalla, tai kun tuo ihana ihminen on Suomessa.

Luokkaan 2 lukeutuvat ne, jotka hakeutuvat tieten tahtoen monikulttuuriseen parisuhteeseen. Internet ja 15 vuodessa räjähdellen kasvanut maahanmuutto Suomeen ovat tehneet siitä erittäin helppoa.

Syy 2A: Hormonit hyrräävät. On tieteellisesti tutkittu tosiasia, että mitä erilaisemmat ovat geenit, etenkin immuunipuolustusjärjestelmää ohjaavat sellaiset, niin sitä todennäköisemmin toinen viehättää seksuaalisesti. Tämä kietoutuu yhteen ihmismielen aina-mulle-uutta -taipumuksen kanssa; jotkut ajattelevat, että jos kumppani tulee kaukaa, häneen ei ehkä kyllästy niin helposti kuin "tuttuun ja tylsään".

Syy 2 B: Hengenheimolaisen kaipuu. Omat näkemykset ja arvot poikkeavat hyvin paljon Suomessa vallitsevasta kulttuurista ja valtaväestön näkemyksistä. Sukulaissieluja yksinkertaisesti syntyy enemmän Suomen rajojen tuolle puolen, joten tuntuu mielekkäältä alkaa tähyillä taivaanrannan taa. Luokassa 2B pariutuva ihminen hakee siis toisesta kulttuurista samanlaisuutta eikä suinkaan erilaisuutta!

Syy 2 C: Konnasta hyväntekijäksi. Asianosaisen suomalaisen aiemmat parisuhteet tai sellaisten yritykset ovat menneet pieleen. Niistä voisi oppia ja omaa käytöstään voisi muuttaa, mutta viimeisenä oljenkortenaan asianosainen päättää sittenkin, että jossain aavan meren tuolla puolen on ymmärtäväisiä ihmisiä jotka hyväksyvät hänet sellaisena kuin hän on. Heidän kanssaan hänen ei tarvitse muuttua. Varsinkaan jos hän jalomielisesti järjestää yhdelle näistä ymmärtäväisistä vähävaraisista ihmisistä turvatun toimeentulon länsimaassa. 2C-luokkalaisia ovat myös ne, jotka etsivät pelastajaa, hakevat kaukosuhteesta romanttista hengähdystaukoa vaihtuviin partnereihin ja uuvuttavan kiihkeään ihmissuhderalliin kotimaassa.

Kaukosuhteilijaryhmä 2C on aika pelottava. Koska itsepetos on helpompaa ja miellyttävämpää kuin totuuden katsominen peilistä, hyvin usein tyyppi 2C kuvittelee kuuluvansa ryhmään 2B tai ainakin 2A:han. Karmivimmillaan vaaditaan jonkun maahanmuutto ja kaukosuhteen muuttuminen lähisuhteeksi ennen kuin ryhmän 2C jäsenkirja paljastuu - ja ne samat ongelmat, joita jäsenkirjan kantaja pakeni monokulttuurisuhteesta monikulttuurisuhteeseen räjähtävät silmille. Vieläpä kahta kauheampina, kiitos kulttuurierojen tuomien lisäongelmien.