Vauvalla on helppo dharma. Pitää vaan opetella käyttämään uutta ajoneuvoa, ruumista, ja kasvattaa sitä syömällä.

Lootusta hoidellessa on tullut mieleen, että lisäksi vauvojen tehtävä on kasvattaa söpöydellään ja avuttomalla liikuttavuudellaan isoissa ihmisissä positiivisia luonteenpiirteitä. Halua pitää toisesta epäitsekkäästi huolta. Kärsivällisyyttä. Itsehillintää. Jälkimmäistä vauva kasvattaa paitsi söpöydellään, myös olemalla itse pohjattoman itsekeskeinen ja hillitön niin että me isommat ihmiset nolostumme tajutessamme, miten vauvamaisen iällemme sopimattomasti käyttäydymme ollessamme itse itsekeskeisiä ja hillittömiä vielä näin isoinakin.

Toinenkin asia on juolahtanut Lootusta hoidellessa mieleen: mihin kuorsausta tarvitaan! Tiedemiehethän eivät osaa päästä tästä mysteeristä perille. Evoluution näkökulmastahan on aivan älytöntä, että melkein puoli ihmiskuntaa möykkää häiritsevästi unissaan, sabotoiden läheistensä unta ja avoimessa maastossa houkutellen paikalle petoeläimiä ja vihollisia.

Lootus vastaa mysteeriin tarkkailemalla koko ajan, että onhan joku isompi ihminen lähellä ja läsnä. Hän ei kauan nuku, ellei ole! Virkeimmillään ja levottomimmillaan hän on kun minä ja hän olemme arkipäivisin kahdestaan kotona. Ellen pidä sylissä, hän ei nuku. On liian hiljaista. Jos yritänkin pitää potkan soimassa kajareista, hän huomaa, ettei tuttujen ääniä kuulu. Juhlissa ja isosiskojen metelöidessä vieressä uni maistuu!

Yöllä, minun ja Dharmapatin välissäkin, hän huitaisee välillä käsivartensa sivulle kuin suuri liitävä lintu, osuakseen meihin, varmistaakseen, että huonepalvelu ja ruokahuolto ovat varmasti paikalla.

Paitsi että jos ja kun Dharmapati kuorsaa, Lootuksen ei tarvitse näin tehdä. Hän kuulee pienillä korvillaan, että turvassa ollaan, henkivartija on ihan tuntumassa.

Ehkäpä asianlaidat ovatkin evoluutiossa niin, että vauvojen vieressä kuorsaavien isien perheet selviytyivät parhaiten. Ainakin he saivat tarpeeksi unta.

Minä olen jo niin kauan sitten etten muistakaan lakannut kärsimästä Dharmiksen kuorsauksesta.