Aloitetaanpas leffakatsaus jälleen näin :-D Eli kenen intialaisvirujan kenkiin haluaisit hypätä, jos vaihtoehdot olisivat nämä:

1. Virut Afrikan asumattomalla syrjäseudulla eksyksissä raskasta reppua raahaten. Matkatoverisi on kuollut. Ruokasi on loppu, mutta mukanasi on pyssy ja paljon paukkuja niin että voit syödä minkä tahansa eläimen, joita ympärilläsi pyöriikin paljon.

2. Virut työttömänä parisuhteessa unelmiesi naisen kanssa mutta et voi muuttaa hänen kanssaan yhteen etkä edes tapailla häntä vapaasti koska hänen isänsä ei pidä sinusta - ja rakkaasi on leski-isälleen ainoa ja kaikki kaikessa.

3. Virut kuolleitten intialaisten taivaan byrokratiatoimistossa odottamassa, että jälleensyntymähakemuksesi käsitellään, eikä kukaan ole kaverisi vaan kaikki nauravat sinulle, koska nolasit kuulemma itsesi kummittelemalla niin höpsösti ennen taivaaseen pääsyäsi.

Aloitetaanpa kolmosesta. Elokuvan nimi on Kummitusherran paluu, hindglanniksi Bhoothnath Returns.

amitappikummittelee-normal.jpg

Bhootnath ykkönen oli loistava lastenelokuva pienestä pojasta, joka muutti suureen hylättyyn kartanoon, eikä ollut moksiskaan kun siellä asuva vihainen kummitus, jonka hän ihme kyllä kykeni näkemään toisin kuin muut, yritti häntä pelotella. Elokuvan kuluessa selviää, miksi kummitus on vihainen, eli filmi saa vakaviakin sävyjä aikuiseen makuun ja kummituksen aikuisen lapsen edustama elossa olevien sukupolvi kritiikkiä modernista ajattelemattomuudestaan. Pikkupoika saa kummituksesta kuitenkin hyvän kaverin koulukiusaajia ja huonoja opettajia vastaan. Lopuksi urhean pikkumiehen rakkaus rauhoittaa kummituksen ja hänen sielunsa vapautetaan kauniilla hindulaisilla riiteillä. Filmissä on juuri sopiva määrä sellaisia hetkiä, joina luulee tajuavansa miten asiat ovat tai että kuka on paha, mutta sitten ymmärrys nyrjäytetään avartumaan.

Hyviä lastenelokuvia tehdään paljon, mutta monilta ne menevät ohi. Tämän filmin tekijät varmistivat megasuosion palkkaamalla kummitukseksi Bollywoodin Grand Old Manin Amitabh Bachchanin, ja pojan isäksi Shah Rukh Khanin. Kaksoset ovat katsoneet Bhootnathin nautinnolla moneen kertaan. Odotuksemme olivatkin korkealla kun monen vuoden jälkeen ilmoitettiin Bhoothnathin paluusta. Ja voi ihmettä! Bhoothnath Returns ylitti korkeat odotuksemme! Se oli vielä paljon parempi kuin ykkönen!

Kakkososassa Bhoothnath - Kummitusherra - nimittäin palaa sieltä taivaasta jälleensyntymää odottamasta maan päälle, koska sieluliikenne hoituu siellä niin raivostuttavan hitaasti. Tämä on tietenkin humoristista kuittailua Intian uskomattoman jähmeästi toimivaa byrokratiakoneistoa kohtaan eikä mitään hinduteologiaa... ;-) Mikä huumorilla alkaa, jatkuu suuremmalla ja suuremmalla volyymilla ja saa vakavia, ajattelemaan pakottavia sävyjä. Tällä kertaa se lapsi, joka kykenee Bhoothnathin vastoin luonnonlakeja (ja taivaanväen harmistukseksi) näkemään, asuukin slummissa. Kaikki mumbailaisen slummin ongelmat kaatuvat katsojan silmille ja kun Bhoothnath alkaa käyttää voimiaan slummin asukkaiden auttamiseen, poika saa alueen politiikkaan sekaantuneet gansterit kimpuunsa. Tapaamme myös Mumbain kaupungin muitta kummituksia, joitten traagiset kuolinsyyt hyytävät. Tällä kertaa kyse ei ole perheongelmista niin kuin ykkösosassa, vaan rakenteellisesta syrjinnästä.

bhoothnath2-normal.jpg

Amitabhin lapsikaveria esittää Parth Bhalerao.

Kaikesta huolimatta Bhoothnath Returns on tarkoitettu ensisijaisesti lapsille, ja lapset voivat sen rauhassa katsoa aikuinen rinnallaan ja käydä sen pohjalta monet opettavaiset ja lapsen moraalitajua kehittävät keskustelut. Erikoistehosteet ovat hienoja ja kikatuttavat ja käkätyttävät kaikenikäisiä. Suosittelen erittäin lämpimästi.

Palataan niihin muihin filmeihin sittenkin myöhemmin, minun on aika lähteä torikahveille Hakaniemeen... Otan rennosti sen ettei täksi ja pariksi seuraavaksi päiväksi ole palkkatöitä, koska viikonloppuna niitä piisaa sitäkin enemmän.