Se käynnistyi niin jähmeästi, että arvelin jo idean kompastuvan omaan kunnianhimoisuuteensa.

Noin 25-vuotias Yogesh, intialainen joka on vasta alkanut luoda uraa Chicagossa, hälytetään pikalomalle Intiaan Isän sydärin johdosta. Isällä ei kuitenkaan ole sydänkohtausta ensinkään, vaan Yogesh saa kuulla, että hänen isoveljensä on ihan järkyttävissä veloissa niin virallisille kuin epävirallisillekin tahoille (jälkimmäistä edustaa paikallinen mafia...) ja ainoa keino pelastaa tämä ja koko perhe on, että Yogesh menee naimisiin. Tällöin hän nimittäin on saava perinnön Vaarilta, joka on perin suivaantunut kaikkiin muihin jälkeläisiinsä paitsi juuri Yogeshiin. Nuorukainen saa 10 päivää aikaa morsiamen valintaan. Vaimoehdokkaita ei huippuälykkäältä rahasammolta puutu; naimatarjouksia on tullut toista sataa jo ennen kuin Yogesh edes ehtii USA:sta Intiaan (sukulaiset tietenkin julkaisivat lehti-ilmoituksen jo etukäteen kysymättä häneltä mitään).

Yogesh keksii kuningasidean: hän tapaa yhden tytön jokaista horoskooppimerkkiä ja lukee sitten horoskooppikirjoista loput, ne asiat, joita ei yhden tapaamisen aikana ehtinyt selvittää! Asetelma on itse asiassa tosi herkullinen. 12 tyttöä edustaa monta monituista intialaista naistyyppiä ja kiitettävän monia henkilökohtaisia ja yhteiskunnallisia ongelmia päästään käsittelemään. Tyttöjen määrä siunaa myös kiireettömän, leppoisan etenemisvauhdin ja filmillä onkin vanhaan hyvään Bolly-malliin pituutta melkein täydet neljä tuntia. Perinteitä kunnioittaa pitkästä aikaa myös soundtrack, sillä melkein joka tytöllä on oma tunnuslaulunsa ja ne ovat tyylillisesti kaikki erilaisia. Musiikillisesti tarjolla on siis jokaiselle jotakin, niin modernin kuin perinteisenkin filmimusan ystäville.

Mikä hauskinta, jokaista tyttöä esittää loistava Priyanka Chopra. Miss Maailma vuosimallia 2000 on näyttelijänuransa aikana päätynyt yleensä esittämään aika tasapaksuja rooleja eli olemaan leffasta toiseen itsevarma tyyli-ikoni. Nyt hän vetää 12 niin erilaista roolia, että minä en ainakaan muistanut katselevani samaa ammattilaista. Morsmaikkujen kasvojen samankaltaisuus selitetään filmissä herttaisesti; Vaari virnuilee Yogeshille että haaveileva nuori mies näkee unelmanaisensa jokaisessa potentiaalisessa morsiamessa!

Kaikki horoskooppimerkit eivät kyllä minusta olleet ihan kohdallaan (harrastin horoskooppikirjojen ahmimista teininä ja muistan vieläkin hirmu paljon), mutta useimmat kyllä. Esim. kaksostyttöön pystyin aivan samaistumaan ja nauroin kun hän lisäsi jännitystä yllättävällä väliintulollaan kohtauksessa joka ei ollut hänen - vain siksi että kaksostyttöjen on saatava sanoa suoraan mitä he tuntevat. Semmoinen olen minäkin :-) Horoskooppimerkkien erityispiirteet valjastettiin monta kertaa nokkelaan kerrontaan. Kauristyttö kuvasi hyvin sitä miten epäreilua on vaatia ihmistä kypsymään liian nopeasti. Kalatyttö ja jousimiestyttö revittelivät sillä mihin ylenmääräinen kiinnostus henkimaailman asioihin voi johtaa.... Toisaalta material girlit saivat yhtä lailla osansa, ja Yogesh itse kun neitsyt-lääkäritytön maailmanparannusasenne oli pojan itsensä häpeäksi hänelle liikaa. Ja Yogesh tykkäsi lopultakin kaikista eli ketään ei pilkattu.

Mä muuten haluun nää jouskaritytön vaatteet:

Itsevarmaksi tyyli-ikoniksi jäikin leffassa vain Harman Baweja eli Yogesh. Hänen tehtävänään oli olla lähinnä vanhoja huonoja perinteitä vastustava idealisti, joskin samaan aikaan hän oli myös samaistuttavuuden maksimoimiseksi intialaispainos Matti Meikäläisestä, jonka päässä ei mitään ihmeellistä ja erilaista liikkunut.

Kaiken kaikkiaan, alku-uneliaisuudesta huolimatta, What's Your Raashee osoittautui luultavasti vuoden 2009 kiinnostavimmaksi Bollywood-pätkäksi, kunnon masalaksi, joka viihdyttävän ulkokuorensa alla raapaisi yhteiskuntaa kunnolla pintaa syvemmältä.

(Kirjoitin tämän arvion jo vuosia sitten aika tuoreeltaan ostettuani DVD-levyn, ja eilen katsoimme filmin uudestaan, eikä minulla kyllä ole siitä juurikaan tuon enempää sanottavaa :-) Hyvä kun oli niin pitkä niin pääsi pintaa syvemmälle!)