Tiesittekö, ettei yksikään koskaan roskiin heitetty normaali kertakäyttövaippa ole vielä maatunut? Että niitten maatuminen kestänee satoja vuosia? Tämä ja paljon muuta nippelitietoa löytyy Tiina Törnströmin kirjoittamasta kestovaippoja käsittelevästä teoksesta Vaippailmiö (BTJ Kustannus 2010), jonka sain äidiltäni lahjaksi. Esimerkiksi tämmöisiä faktoja:

"Harva ensisynnyttäjä tietää, että kertakäyttövaippojakin käytettäessä vastasyntyneelle vaihdetaan 6-10 vaippaa vuorokaudessa."

"Kertakäyttövaippoja käyttävät perheet voivottelevat usein modernien kestovaippojen korkealta vaikuttavaa yksikköhintaa. Silti he käyttävät viikossa saman hinnan kertakäyttövaippoihin ja laittavat ne samassa ajassa roskikseen. -- -- Mikäli lapsi käyttää vaippoja kaksikin vuotta, tekee se viikkoja kohti yhteensä 104 kestovaippaa. Se on aika paljon yli tarpeen."

"Yhden lapsen kertakäyttövaippojen kustannukset on arvioitu 1 000 - 2 000 euron hintaisiksi ottaen huomioon kuivaksi oppimisen iän. -- -- Kestovaippojen pesukustannukset yhdellä lapsella ovat noin 90 euroa."

Välihuudahdus: me pestään pesutuvassa, pesukustannukset meille 0 euroa!

"Maatuviksi mainostettuja [kertakäyttö]vaippoja ei toistaiseksi ole sallittua laittaa biojätteen keräyspisteisiin ulosteiden vuoksi."

Kirjassa on myös kaavoja, harsontaitteluohjeita ja paljon kokemusperäistä tietoa kestovaippailusta.

Itseni kaltaiselle peukalo-keskellä-kämmentä-pösilölle haluan kuitenkin nakuttaa varoituksen sanasen: kirja uhkuu pelottavaa tee-se-itse -henkeä! Mitä enemmän luen tästä teoksesta superäideistä, jotka ompelevat lapsilleen tuosta noin vaan itse keon sen seitsemänlaisia kestovaippoja, sitä suuremmaksi tunariksi tunnen itseni. Lisäksi kestovaippailu alkaa kuulostaa joltain mystiseltä salatieteeltä, jonka riitteihin ei tavallinen tallaaja varsinkaan vauvan aiheuttamassa kroonisessa väsymystilassa niin vain kykenekään, kun jopa "Vastasyntyneen starttipaketti" sisältää kirjan mukaan "5-10 kpl harsoja, 3-7 kpl sisävaippoja, 3-5 kpl taittoimuja, 1-3 kpl PUL-kuoria, 1-3 kpl villahousuja, 5-10 kpl kuivaliinoja, 3-5 kpl puuvillaisia pikkuhousuja, likaisten vaippojen säilytysastian, vaippojen kuljetuspussin, villanpesuainetta ja lanoliinia".

Höpön pöppö. Meidän Lootus pärjää seuraavanlaisella satsilla jopa silloin jos taloyhtiön pyykkitupaan (isoine pesukoneineen) pääsee vain joka kolmas päivä:

11 kpl Fuzzi Bunz Small -taskuvaippoja + niitten taskuihin täytteeksi kaksi imuosaa per vaippa  -  yksi, kuvan valkoinen, tulee vaipan mukana ja on yksinään ihan kelvoton ja vuotaa varmasti, eli toinen toinen pitää valmistaa sen kaveriksi itse vanhoista pyyhkeistä. Siinä onnistuu kaltaiseni taukkikin, sen kun ompelee yhteen valmiin imun mallin mukaiseen muotoon 2-3 kerrosta vanhoja pyyhkeitä. Fuzzit ovat riemastuttavan värikkäitä, meilläkin on niitä 11 eri väriä ja harkitsen ostavani ihan vaan shoppailun ilosta vielä pari kolme lisää niitä värejä jotka yhä puuttuvat :-) No, siinä ei kyllä olisi järkeä kun näilläkin pärjätään...

vaipat%20%284%29-normal.jpg

4 kpl Toukka-taskuvaippoja. Ne ovat kotimaisia yhden koon taskuvaippoja nerokkailla napitusvaihtoehdoilla, hauskoilla kuvioinneilla ja mukavan tuntuisella karvapinnalla. Jälleen kerran tarvitsee (mahdollisesti vaan ei aina) mukanaan tulevan oman täytteen lisäksi itse tehdyn lisäimun, mutta näitä voi kätevästi käyttää ristiin Fuzzien kanssa samoilla täytteillä, leveys on nimittäin sama ja ainoa ero on että Toukka-kuori on pari senttiä pitempi. Toukat kuivuvat harmi kyllä selvästi hitaammin kuin Fuzzi-kuoret.

vaipat%20%282%29-normal.jpg

3 Imse Vimse -kuorta ja -täytettä sekä 3 harsoa. Itse asiassa noita täytteitä ja harsoja voisi olla kierrossa enemmän kuin kuoria, koska niitä ei tarvitsisi edes pestä joka käytön jälkeen, mutta minulle on nyt vaan osunut kolme. Yllättävän toimiva ja erinomaisen nesteenpitävä kokonaisuus kun kietoo harson valmiin muotoon ommellun täytteen mukaan, mutta kääntöpuoli on että se vaatii sorminäppäryyttä, ja tällaiset tunarit niin kuin minä saavat kyllä tärvättyä Imse Vimse -paketin kokoon ja vauvan ylle taitteluun uskomattoman paljon aikaa :-P 

vaipat%20%283%29-normal.jpg

Kas tässä vielä kerran vauva Imse Vimse yllään:

vauva%20%281%29-normal.jpg

Jos omistaa pesukoneen, kestovaippailijaksi voi ryhtyä hommaamalla yksinkertaisesti vähintään 12 mitä hyvänsä toimivaa vaippaa, olivatpa sitten Fuzzeja, Toukkia tai Imse Vimsejä.

Meillä on jo mainittujen lisäksi vielä joitakin yksittäistapauksia muita taskuvaippoja. Niitten ongelmaksi on osoittautunut nesteenpitävän täyttämisen hankaluus, kun eivät ole sitä tiettyä standardikokoa, kuten Fuzzit ja Toukat, joihin sarjatuotantona tekemäni täytteet kävisivät.