Sanotaan, että Iso-Britannian siirtomaavallan ainoat lahjat Intialle olivat maailmalla ah-niin-kätevä englannin kieli, sekä rautatieverkosto. Entisen imperiumin pääkaupungin nykyisistä asukkaista on ainakin katukuvan perusteella suurempi osa kotoisin jostain ihan muualta kuin Iso-Britanniasta, ja aviomieheni aina toteaa sen olevan karman laki: britit tulivat imemään mehut muitten maista, nyt muitten maitten ihmiset maksavat takaisin samalla mitalla Lontoossa.

Varsinkin desit. Lieneeköhän tuore toimintatrilleri Tezz jossain alitajunnan tasolla entisten palvelijoiden mojova potku takaisin pöydän alta.



Tezz on otteessaan pitävä, hyvällä maulla tehty elokuva epätoivoisista ihmisistä. Tapahtumien sijoittuminen täydelleen Bollywoodin tämänhetkisiin muotimaisemiin - Iso-Britanniaan - on tällä kertaa erittäin perusteltua, sillä ihmisten epätoivon syynä on laiton siirtolaisuus Euroopassa ja se miten eurooppalainen siirtolaispolitiikka hajottaa armotta perheitä.

Ajay Devganin johtama laittomien intialaistaustaisten siirtolaisten joukko, jolla ei ole enää mitään menetettävää, yrittää vielä viimeisen kerran saada elämänsä takaisin - brittiläisiin juniin sijoitettujen pommien avulla. 1969 syntynyt Devgan, tuo tavallista katu-uskottavampi ja tummempi Bolly-tähti, antaa iän merkkien jo näkyä kasvoillaan ja sopii siksikin täydellisesti rooliinsa kovia kokeneena, valkoisten viranomaisten silmissä arvottomana ihmisenä. Valkokankaalle päästetään jylläämään täysillä muitakin jo vähän iäkkäämpiä staroja: iki-ihana Anil Kapoor, joka työskentelee poliisin terrorismintorjuntayksikössä, sekä brittirautateitten hätäkeskuksessa ohjat käsiinsä ottava Boman Irani.

Toimintakohtausten tasokkuudessa ja määrässä ei ole tingitty. Vaan jos elokuvallinen asetelma kuulostaakin kovin miehiseltä, niin tyypillisenä naiskatsojana minä kyllä pysyin filmin vietävänä, sen verran mukana oli lapsikohtaloita ja aktiivisia naisia sydämet syrjällään.



Ajay Devgan ei Tezzissä juuri hymyile.

Jotenkin apeaa oli, miten selvästi tällä leffalla tähdätään länsimarkkinoille. Tämän voisi esittää missä hyvänsä eurooppalaisessa elokuvateatterissa, ja yleisö tykkäisi. Mutta eihän se silti niihin päädy, kiitos jenkkijohtoisen taloudellisen kontrollin, joka pitää huolen siitä ettei leffateattereiden kannata esim. Suomessa esittää juurikaan muuta kuin ylikansallisten yhtiöiden jenkkipainotteista ohjelmistoa. Joten eikö Tezziin siis olisi suosiolla voitu ottaa mukaan enemmän kuin kaksi musakohtausta, niistäkin vain toinen perinteistä Bollywoodia, mitä nyt tämä item girl -numero oli epätavallisen rivo.

Ehtaa Bollywoodia leffasta tekee kuitenkin kaunis moraalikysymysten läsnäolo ja käsittely, sekä, hi hii, se miten kaikki ratkaisevan tärkeät korkeasti koulutetut henkilöt sattuvat olemaan intialaistaustaisia niin että hindillä pärjätään Lontoosta Glascowiin. Viesti kuuluu: intialaiset pyörittävät Eurooppaa, desejä on kaikkialla. Vaikka Eurooppaa ja eurooppalaisuutta ihaillaan, tavoitellaan ja apinoidaan, Euroopan päätehtävä on kuitenkin tarjota eksoottiset kulissit räjähdyksille ja eurooppalaisten roolina on nipottaa, kirkua ja kaatua statisteina intialaisten hoitaessa hommat kotiin. "Te ette pärjäisi ilman meitä", julistavat desit goreille [desit = intialaisen kulttuuripiirin kasvatit goreille = länsimaalaisille kalpeanaamoille]

Ja näin Tezz kiihdyttää osaltaan sitä laitonta siirtolaisuutta.